Globsec

Megosztott külképviseleti együttműködésről tárgyalt a magyar és a szlovák külügyminiszter

Jövőbeni megosztott külképviseleti együttműködésről tárgyalt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel pénteken Pozsonyban a Globsec kül- és biztonságpolitikai fórum keretében tartott kétoldalú találkozójukon.

2015.06.19 20:54MTI
MTI Fotó: KKM/Burger Zsolt

A megosztott külképviseleti együttműködés egyik lényeges eleme, hogy a jövőben megnyíló magyar külképviseleteken szlovák diplomaták is helyet kaphatnának - mondta el Szijjártó Péter az MTI-nek a Globsec keretében tartott kétoldalú tárgyalásainak témáit részletezve.

"Ez egy egyedülálló kezdeményezés, amely jól mutatja a bizalomépítésnek azt a fázisát, amelyben vagyunk" - mutatott rá a magyar külügyminiszter, hangsúlyozva: a magyar-szlovák együttműködésben az elmúlt időszakban nagyon komoly előrelépések történtek, a két ország közti bizalomépítés gazdasági, kereskedelmi és infrastrukturális, energetikai területeken remekül halad.

"Azt gondolom, hamarosan elérünk arra a szintre, hogy a legforróbb témák is a siker reményével kerülhetnek majd az asztalra" - mondta a külügyminiszter, aki szerint a két kormány közti bizalomépítés mentén a helyi magyar közösség élete is folyamatosan egyre jobbá és könnyebbé fog válni.

Szijjártó Péter a Globsec fórum délutáni részében a kurd regionális kormány külügyminiszterével is tanácskozott, a Kurdisztánba készülő magyar katonai kontingens kiküldetésének menetrendjét tekintették át. "Néhány parancsnok már ott van (...), augusztus végére pedig katonáink teljes létszámban elfoglalják állomáshelyüket (az iraki) Erbílben" - mondta a magyar diplomácia vezetője. Elmondta, hogy a magyar katonák az erbíli nemzetközi repülőtéren zajló kiképzési tevékenység biztonságát fogják felügyelni.

A magyar külügyminiszter a nap hátralévő részében még további kétoldalú találkozókat tartott. Elsőként a Keleti Gyűrű gázvezeték egyik fontos lobbistájával, Miroslav Topolánek volt cseh kormányfővel találkozott, akivel a Nyugat-Balkánon át délről északra irányuló gázszállítás megvalósításának lehetőségeiről tárgyalt. "Több versengő projekt is van a térségben, Magyarország elsősorban abban érdekelt, hogy a török-görög-macedón-szerb-magyar együttműködés nyomán jöjjön létre gázvezeték (...), de igazából az a lényeg, hogy ne maradjunk ki" - mutatott rá.

Szijjártó Péter péntek esti programjában találkozó szerepelt Horvátország és Macedónia államfőivel. Mint mondta, a két államfővel egyebek mellett azt a magyar álláspontot ismerteti, amely szerint az Európai Unió bővítésének folyamatát fel kellene gyorsítani, és a bővítés elsődleges célpontjaiként a Nyugat-Balkán országait kellene megjelölni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.