Határzár

Lázár: a kerítésre szükség van, de önmagában nem megoldás

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány önmagában nem tartja megoldásnak a 175 kilométeres magyar-szerb határszakaszra építendő négy méter magas kerítést, de erre az intézkedésre is szükség van a menekültügy rendezéséhez.

2015.06.18 22:07MTI

A baloldali ellenzéki pártok gyűlöletkampány részének tekintik a tervet, a Jobbik viszont további intézkedéseket vár a kormánytól a határ lezárására.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az M1 műsorában azt mondta, Magyarországra nehezedik a legnagyobb nyomás menekültügyben: az év első 5 hónapjában Magyarországra 50 ezer bevándorló érkezett, míg Görögországban 48 ezer, Olaszországban pedig 47 ezer bevándorlót regisztráltak.

A miniszter szerint úgy tűnik, az unió nem akar tudomást venni arról, hogy a Földközi-tenger mellett a nyugat-balkáni útvonalon is tízezrével érkeznek Európába bevándorlók Erre az uniós külügyminiszterek hétfői luxembourgi tanácskozásán is újra fel fogja hívni a figyelmet - mondta.

A miniszter a TV2-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a politikai menekülteket Magyarország mindig is befogadta, ha azonban az embereknek gazdasági okból kell elhagyniuk otthonukat, akkor az okot kell megszüntetni.

Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a testület zárt ülése után azt közölte, hogy a NATO-szabványoknak megfelelő határvédelmi kerítés építését tervezi a kormány.

Arról beszélt, hogy az illegális határátlépők 99 százaléka a szerb határon keresztül érkezik. Nem gondolják, hogy a kerítés megoldást jelent a bevándorlási problémára - mondta -, de ez az intézkedés, valamint a biztonságos és nem biztonságos országok listáját tartalmazó javaslat fontos és szükséges lépés a menekültügy rendezésére.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a kormány nem szívesen épít kerítést a magyar-szerb határra, de nem várhat, garantálnia kell az ország biztonságát, és ebbe beletartozik a határ védelme is. Úgy fogalmazott: nem azért hozzák ezt a döntést, mert úgy gondolják, hogy így kellene megoldani ezeket a problémákat, de láthatóan az Európai Bizottság képtelen más megoldást biztosítani.

Elmondása szerint a kerítés 20-25 milliárd forintba kerülhet, de ezt a kormányülésen többen túlzónak ítélték. Jelezte, hogy az ügyben készek konstruktív tárgyalásra a szerb féllel, és nem zárkóznak el attól, hogy összefogjanak szomszédos országokkal egy közös biztonsági határzár létesítéséért. A tárcavezető megjegyezte, hogy Magyarország nem kapott semmilyen európai uniós segítséget a bevándorlás kérdésének kezelésére.

Kiemelte továbbá, hogy a legális belépés Magyarországra ezután is biztosított lesz. Az MSZP több fővárosi politikusa ideiglenesen kerítéssel zárta le a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházát napközben, azt üzenve ezzel, hogy a "gyűlöletkampányt" folytató politikusoknak "rács mögött" lenne a helyük.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke a bevándorlást álproblémának nevezte, közölve, a letelepedést kérők száma elenyésző a kivándorló magyarokéhoz képest. Szerinte vesztébe rohan az az ország, amely falat húz határainál és ezzel "gettóba zárja magát".

A Fidesz szerint a szocialisták továbbra sem látják a valós problémát, és még mindig a bevándorlók oldalán állnak. Tuzson Bence, a párt szóvivője elmondta: a bevándorlók útvonalát embercsempész bűnbandák szervezik, a fizikai határzár után azonban ők már nem választják majd a magyar-szerb határt.

Közölte továbbá, hogy a menekülteket és a gazdasági bevándorlókat másképp kell kezelni: az előbbieket befogadja, az utóbbiakat visszaküldi az ország. A Jobbik szerint a magyar-szerb határra tervezett kerítés építése mellett az illegális bevándorlók előtt nyitva álló alternatív, például vízi és közúti utakat is a jelenleginél jobban kell védeni, ehhez vissza kell állítani az önálló határőrséget.

Az ellenzéki párt az összes menekültszálló zárttá tételét és hosszabb távon lakott területen kívülre költöztetését is követeli, továbbá annak a jogi lehetőségnek a megteremtését, hogy a bevándorlók visszafordíthatók legyenek.

A Demokratikus Koalíció írásbeli kérdéssel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz, mert a párt tudni szeretné, hogy ki építheti fel a szerb-magyar határon azt a kerítést, amely a Népszabadság információja szerint 22 milliárd forintba kerül majd.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint a kormány 22 milliárd forintért egy olyan kerítést akar húzni a magyar-szerb határon, amely csak a gyűlöletkeltést szolgálja. Közben a szociális szférában dolgozók bérfejlesztésére alig 1,6 milliárdot, az orvosoknak pedig alig hatmilliárdot akar adni a kabinet - emelték ki. Az LMP szerint a magyar kormánynak az Európai Unió tagországaival együttműködve kellene közös megoldást találnia.

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) a szegedma.hu-nak adott interjújában üdvözölte a kormány döntését. Elmondása szerint a megyében élők napról napra saját bőrükön tapasztalják, hogy növekszik az illegális bevándorlók száma, a megyei önkormányzatot sokan keresik fel a bevándorlók által okozott köztisztasági, közegészségügyi vagy közbiztonsági gondok miatt.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) jó módszernek nevezte a kerítést jövőben érkező bevándorlók megállítására, véleménye szerint annak leginkább a híre lesz a visszatartó erő. Beszámolt arról, hogy a környéken élőkben félelmet kelt a sok idegen, és féltik a terményeiket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.