Diplomaosztó

Létezik az igazi elit réteg, de láthatatlan

Ezt Trócsányi László igazságügyi miniszter mondta a Mathias Corvinus Collegium diplomaosztóján.

2015.06.16 18:18MTI

Létezik az igazi, de láthatatlan elit, amely csendben végzi a dolgát, de nagy vészhelyzetekben hősiessége révén láthatóvá válik - mondta az igazságügyi miniszter a Mathias Corvinus Collegium diplomaosztóján, kedden Budapesten.

Trócsányi László az elit és a vezetők felelősségéről szólva hangsúlyozta: a történelem legnehezebb időszakaiban, a legmélyebb erkölcsi válságok idején már csak a teljes önfeláldozás, sőt, a vértanúság révén lehetett bekerülni ebbe az elitbe. Kitért a kommunizmus évtizedeiben a hivatalos pártelit mellett, részben annak ellenében kialakult, nem hivatalos, de valódi köztiszteletnek örvendő elitre is, amelynek tagjai kiemelkedő szerepet játszottak az 1989-es rendszerváltoztatásban.

Európa gazdasági és politikai elitje napjainkban olyan hatalmas kihívások előtt áll, amelyekkel mintha nem tudna megbirkózni - mondta a miniszter, példaként említve a Líbiában dúló háborút, az ukrán válságot, valamint az Európa országaiba "talán soha nem látott számban bebocsátást kérő" menekülteket. A kor, amelyben élünk, nem könnyű - tette hozzá Trócsányi László -, de tudással, nyitottsággal, szolidaritással, felelősségvállalással helyt lehet benne állni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.