Soron kívül

Lázár az ORÖ ügyeiről, a Gripen-balesetekről és a trafikellátókról

Orbán Viktor kormányfő soron kívüli tájékoztatást kért a Gripen-balesetek ügyében - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Lázár János szorgalmazta az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) ügyeinek tisztázását is, továbbá bejelentette: a British American Tobacco és a Tabán Trafik Zrt. látja majd el a trafikokat. Kitért emellett Munkácsy Mihály Golgotájának védetté nyilvánítására is, amelyre szerinte a haza érdekében volt szükség.

Lázár János elmondta: a miniszterelnök soron kívüli tájékoztatást kért a Gripen-balesetekről Hende Csaba honvédelmi minisztertől, a tárcavezető jelentését a jövő szerdai kormányülésen hallgatják meg. Kiemelte, hogy a szerdai balesetben Kádár Sándor őrnagy minden szolgálati utasítást betartva hajtott végre sikeresen egy veszélyes manővert, a kormány álláspontja szerint az a legfontosabb, hogy az egészségügyi állapota stabil. A Gripenek repülésének leállítása nem merült fel - szögezte le.

Akik loptak...

A miniszter a tájékoztatón szorgalmazta az ORÖ költségvetési csalással összefüggő ügyeinek tisztázását is. Azt mondta: ha az érintettek loptak, csaltak, akkor a jogi, ha hazudtak, akkor a politikai felelősséget kell viselniük. De azoknak a feljelentőknek is viselniük kell a felelősséget, akik az ORÖ-t vagy korábbi elnökét, Farkas Flóriánt próbálták lejáratni, s kárt okoztak a roma közösségnek azzal, hogy hasznos társadalmi programokat bombáztak alaptalan vélelmekre épülő feljelentésekkel - tette hozzá.

A tárcavezető veszélyes dolognak nevezte, hogy ha valaki az egyik legérzékenyebb társadalmi ügyben, a felzárkóztatásban próbálja megrendíteni a közbizalmat.

Azt is bejelentette, hogy a British American Tobacco és a Tabán Trafik Zrt. végzi a dohány-kiskereskedelmi ellátási feladatokat november 1-jétől. Tájékoztatása szerint a nagykereskedelmi tevékenységre 2014. december 24. óta a két cég tett közös ajánlatot. Orbán Viktor miniszterelnök felhatalmazta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a szerződést, 600 millió forint koncessziós díj fejében kösse meg. A szerződéskötést követően minden dokumentumot - köztük az ajánlattételi anyagot - nyilvánosságra hoz a nemzeti fejlesztési tárca.

A jogászok

A sajtótájékoztatón felsőoktatási kérdések is szóba kerültek. Lázár János közölte: az Egészségügyi Tudományos Tanács, a Magyar Tudományos Akadémia és az érintett rektorok, dékánok bevonásával kormányzati előterjesztés készül az orvosi egyetemek helyzetének tisztázására. Ezzel kapcsolatban azt mondta: sokan vallják - ő is -, hogy növelné az ország versenyképességét és az egészségügyi ellátás színvonalát, ha önálló orvosi szakegyetemek léteznének.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tervezett államtudományi képzéssel összefüggésben a tárcavezető közölte: ez nem azt jelenti, hogy a jogi karokon ne lehetne államtudományi képzés. A jogi karok dékánjainak tiltakozását azonban a kormány komolyan veszi, a miniszterelnök ezért utasította Trócsányi László igazságügyi minisztert és Patyi András közszolgálati egyetemi rektort, tárgyaljanak a dékánokkal. A kormány nem szeretné kellemetlen helyzetbe hozni a jogászképzést - tette egyértelművé Lázár János.

Golgota

Téma volt továbbá a tájékoztatón a Pákh Imre tulajdonában álló Munkácsy-festmény, a Golgota ügye, amelyről a miniszter úgy fogalmazott: bár nem a legsportszerűbb módon, de a haza érdekében nyilvánították védetté "váratlan sebességgel" a képet.

Hangsúlyozta: a múzeumi szakma teljes egyetértése mellett történt védetté nyilvánítással a festményt nem lehet kivinni Magyarországról. Megjegyezte, a magyar jogszabályok nem nyitnak lehetőséget bírósági útra, ahhoz pedig, hogy nemzetközi bíróságok e kérdést megítéljék, hosszú évek kellenek.

"Szerettük volna Pákh urat meggyőzni ezzel a barátságos lépéssel is, hogy minden körülmények között érdemes megállapodni a magyar állammal" - fogalmazott a miniszter. Hozzátette: "zsarolni nem hagyjuk magunkat", arra nincs lehetőség, hogy a magyar állam a nemzetközi sztenderdektől eltérő nagyságrendű összeget fizessen a műalkotásért.

Beszámolt arról is, hogy kormányhatározat született a Fővárosi Állat- és Növénykert felújításáról, amely a Pannon Park projekt megindítását is tartalmazza. Erre 25 milliárd forintot fordítanak a fővárosi önkormányzattal közösen, s további, várhatóan 7,5 milliárd forintba kerül a Fővárosi Nagycirkusz új épületbe költöztetése, amelyről később dönt a kabinet. A következő években így 170-200 milliárd forint lesz a városligeti beruházások értéke, ebből 2016 és 2018 között 155 milliárd forintot fordítanak a múzeumi negyed kialakítására és a meglévő infrastruktúra felújítására.

Sor vége

Lázár János kérdésre azt is tudatta: a kormány Homolya Róbert személyében külön megbízottat nevez ki az M4-es beruházás korábbi szakaszának lezárására és az elszámolásra.

Azt is megkérdezték a Miniszterelnökség vezetőjétől, hogy valóban átkerül-e a nemzetgazdasági tárcához az adóhivatal elnökének kinevezési joga, amire Lázár János nemmel válaszolt.

Lázár János egy korábbi tájékoztatón elhangzott kérdésre visszautalva beszélt arról, hogy egy módosító javaslat ismét lehetővé tenné a hirdetéseket a villanyoszlopokon. Kifejtette: korábban szerették volna megóvni az autósokat, motorosokat, hogy bármilyen reklám elvonja a figyelmüket a vezetéstől, azonban a KSH adatai alapján nem találtak összefüggést a balesetek és az oszlopokra feltett táblák között, így belátják, hogy korábban rossz döntést hoztak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.