Jogsértések

Miskolci roma önkormányzat: helytállóak az ombudsman megállapításai

Súlyos alapjogi visszásságok állapíthatók meg.

2015.06.10 20:17MTI

A miskolci roma nemzetiségi önkormányzat üdvözli és helyesnek tartja az alapvető jogok biztosa és a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese jelentését, amely szerint jogsértőek a Miskolc bizonyos városrészeiben zajló, túlnyomórészt roma embereket érintő közös hatósági ellenőrzések - közölte Váradi Gábor, az önkormányzat elnöke az MTI-vel szerdán.

Üdvözlik az ombudsman és helyettese jelentését, amely átfogó és alapos tájékozódás után egyértelműen megerősíti azt a kezdetektől hangoztatott vélekedésüket, hogy ezen eljárások, rendeletek és intézkedések során súlyos alapjogi visszásságok állapíthatók meg - fogalmazott közleményében a roma önkormányzat elnöke.

A jelentés megállapítja például, hogy önkormányzati rendészet által koordinált együttes hatósági ellenőrzéseknek nincs jogszabályi alapjuk, nem egyeztethetők össze a jogállamiság elvével és a jogbiztonság követelményével - idézte fel. Ugyanakkor "megerősítette, hogy a szegregátumokban tapasztalt körülmények miatt súlyosan sérül az ott élő lakosság emberi méltósághoz való joga és a gyermek legfőbb érdekének alkotmányos alapelve."

Váradi Gábor közleménye arra is emlékeztet, hogy az ombudsman számos ajánlást fogalmazott meg a miskolci közgyűlésnek, egyebek mellett az együttes hatósági ellenőrzések haladéktalan beszüntetését, valamint szorgalmazza a városban kialakult telepek felszámolására, újratermelődésük megakadályozására vonatkozó komplex program és feladatsor kidolgozását.

A miskolci roma önkormányzat szerint csak egy átfogó koncepció alapján, az érintettek bevonásával kialakított "stratégia és cselekvési terv vezethet az igen súlyos problémák kezeléshez, ennek kialakításában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mellett minden olyan kompetens civil szervezetnek részt kell vennie", amely ismeri és képviselni tudja az ott élő embereket.

Kulcsfontosságú, hogy az erre a célra alakuló munkacsoportban döntéshozóként, szakértőként vegyenek részt az érintett civilszervezetek és az miskolci roma nemzetiségi önkormányzat delegáltjai, az önkormányzati fenntartású intézmények képviselői és a város által megbízott civilszervezet mellett - írta Váradi Gábor.

A nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettes, Szalayné Sándor Erzsébet június 5-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy jogsértőek a Miskolc egyes városrészeiben zajló közös hatósági ellenőrzések, amelyek túlnyomórészt roma embereket érintenek. Azt mondta: Miskolcon olyan jogszabályi felhatalmazás nélküli, megfélemlítő hatású, razziaszerű közös hatósági ellenőrzési gyakorlatot alakítottak ki, amely a tisztességes eljáráshoz, a magánszférához és a jogorvoslathoz való jogot, valamint az egyenlő bánásmód követelményét is sérti. Székely László, az alapvető jogok biztosa ugyanott a hatósági ellenőrzésekkel és a miskolci lakhatási feltételeket érintő intézkedéssel kapcsolatban a társadalmi szolidaritás durva megsértéséről beszélt. Hangsúlyozva azt is, hogy Miskolc egyedül nem képes ezen társadalmi probléma rendezésére.

Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón reagál az ombudsmani jelentésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.