A strasbourgi döntés után is

A kormány megvédi a tényleges életfogytiglant

Répássy Róbert szerint a kormány meg fogja védeni a tényleges életfogytiglan intézményét, és a strasbourgi bíróság döntése után olyan megoldást talál, amely kielégíti az emberi jogi szempontokat is.

2015.06.06 09:17MTI

A Napi Gazdaságban megjelent írás szerint az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára erről Egerben, sajtótájékoztatón beszélt pénteken.Répássy Róbert kijelentette: bevált intézményről van szó, hiszen a rendszerváltás előtt évente kétszáznál több emberölést követtek el, míg a tényleges életfogytiglan bevezetése után, a 2000-es esztendőkben egy év alatt 130-140 ilyen bűncselekmény volt.

Az államtitkár jelezte, hogy az európai intézmények részéről folyamatos támadások érik a tényleges életfogytiglani büntetést. Az utóbbi időben a Velencei Bizottság, az Európai Parlament és a strasbourgi bíróság is elítélte a tényleges életfogytiglant - tette hozzá Répássy.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az igazságügyi miniszter javaslatára a parlament kötelező kegyelmi felülvizsgálatot vezetett be negyven év után a tényleges életfogytiglan ítéleteknél.

"Nem lehetünk azonban biztosak abban, hogy a módosítás kielégíti a strasbourgi bírák igényeit" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.