Ha sikertelen lesz a konzultáció

A "vizes" szakszervezet július elejére tervezi országos demonstrációját

A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VKDSZ) Országos Elnöksége július elejére tervezi országos demonstrációját, amennyiben sikertelen lesz a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) a jövő heti konzultáció.

2015.06.03 17:14MTI

A minisztérium és a szakszervezet érdekegyeztetésén a VKDSZ az egész ágazat helyzetére, az üzemeltetési engedéllyel rendelkező társaságok közös érdekeire tekintettel kívánja elérni a munkahelyek megtartását, az aktív foglalkoztatást, valamint a szociális ellátórendszer fenntarthatóságát és az ütemezett bérfelzárkóztatás, bérkompenzáció megvalósítását - olvasható a közleményben.

A szakszervezet országos elnöksége a közlemény szerint bízik a tárgyalások sikerében, a mindkét fél számára elfogadható megoldásban. Azonban azt is hozzátették: ha az egyeztetés nem jár eredménnyel, országos demonstrációt szerveznek és kiemelték, hogy a demonstrációs bizottság már megalakult.

A VKDSZ az MTI-nek májusban eljuttatott közleményében már jelezte, hogy megkezdi az országos demonstráció előkészítését, ezt határozatban rögzítette a szakszervezet országos választmánya.

Akkor azt írták, hogy alacsony az ágazati átlagkereset, több munkáltatónál felfüggesztették vagy csökkentették a dolgozók béren kívüli juttatásait, valamint az elmúlt három évben végbement strukturális átalakítások miatt a korábbi 400 vízmű helyett ma már csak 42 rendelkezik működési engedéllyel. Rámutattak arra is, hogy a pénzügyi problémák miatt nincs elég forrás a szükséges karbantartásokra, fejlesztésekre, ugyanakkor az alacsony ágazati átlagkereslet nem biztosítja a felkészült szakemberek foglalkoztatását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.