Háborús bűntettel

Biszku-per - Új eljárást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla és új eljárásra utasított hétfőn kihirdetett másodfokú végzésével az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel megvádolt 94 éves Biszku Béla ügyében.

2015.06.01 09:20MTI
MTI Kovács Tamás

Az ítélethirdetés indoklása még tart.

Biszku az 1950-es évektől az állampárt vezetéséhez tartozott, 1956 után volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes. A vád szerint Biszku Béla a forradalom leverése után részt vett a karhatalom megszervezésében és irányításában.

Tavaly májusban az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélte Biszku Bélát felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt.

Az ügyész az eljárás során a cselekmények súlyára tekintettel életfogytiglant kért, a védelem viszont felmentést.

A vádlott érdemi vallomást az eljárásban nem tett, de bűnösségét mindvégig tagadta.

Ítélőtábla: másik bírói tanácsnak kell eljárnia az új eljárásban

Másik bírói tanácsnak kell eljárnia a háborús bűntettel megvádolt 94 éves Biszku Béla ügyében első fokon az új eljárásban a Fővárosi ítélőtábla hétfői döntése értelmében.

Az ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasított hétfőn kihirdetett másodfokú végzésével.

A döntés kihirdetésekor a hallgatóságból többen azt kiabálták: "Egy napot se fog ülni!". A közbekiabálás miatt a bírói tanács elnöke rendreutasította őket.

Az ítélethirdetés indoklása még tart.

Biszku Béla az 1950-es évektől az állampárt vezetéséhez tartozott, 1956 után volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes. A vád szerint a forradalom leverése után részt vett a karhatalom megszervezésében és irányításában.

Tavaly májusban az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélte Biszku Bélát.

Az ügyész az eljárás során a cselekmények súlyára tekintettel életfogytiglant kért, a védelem viszont felmentést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.