Üzemanyagbázis

Felszámolták a környezetkárosodást Felcsúton

Több évtizednyi folyamatos környezetszennyezés okozta károsodást számolt fel a Honvédelmi Minisztérium (HM) az egykori üzemanyagbázis területén Felcsúton.

2015.05.11 15:51MTI

A HM Védelemgazdasági Hivatalának közleménye szerint a telepet eredetileg a német hadsereg építette 1938-ban, azzal a céllal, hogy ott üzemanyagot tároljanak hadi felhasználásra. A háború után az eredeti telephelyrészt - amelyet német telepnek neveznek - több lépcsőben bővítették, egészen az 1980-as évek elejéig. A terület később is honvédelmi kezelésben maradt. A felszínre telepített, földdel fedett tartályokban különböző üzemanyagokat, így például gázolajat, kerozint, valamint benzint tároltak hosszú évtizedeken keresztül. A későbbi, 2000-ben készült környezetvédelmi vizsgálatok azonban a telep több pontján szennyeződést mutattak ki: hosszú időn keresztül benzin és gázolaj szivárgott a talajba.

Kiemelték: a honvédelmi tárca elsődleges célként tűzte ki a telep használata során bekövetkezett környezetszennyezés felszámolását, a terület megtisztítását. A kármentesítésre 2008-ban nyújtottak be pályázatot, amelyet megnyerve a HM Védelemgazdasági Hivatala mint projektgazda hamarosan munkához is látott.

Terület-előkészítés és lőszermentesítés után elbontották a tartályokat és egyéb építményeket, majd megtisztították a talajt, valamint a felszín alatti vizeket. A 875 millió forintból - száz százalékban az Európai Unió finanszírozásával - megvalósult kármentesítés záró dokumentációját a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség elfogadta. Ezzel a telep környezeti kármentesítésének folyamatát megnyugtatóan sikerült lezárni, "mind a helyi lakosok, mind pedig a környék ökoszisztémájának életében új fejezet kezdődhet" - fogalmazott a HM.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.