Iránból hoznánk a földgázt

Magyarország vezető szerepet játszik a Nabucco felélesztésében

Magyarország vezető szerepet játszik a Nabucco-projekt felélesztésére irányuló erőfeszítésekben; iráni földgázzal akarja megtölteni a vezetéket - írta elemzésében Vladimir Socor amerikai Közép-Európa-szakértő.

2008.10.01 06:35MTI

"Miközben Brüsszelnek hiányzik a politikája, Washington pedig az európai gázellátás kapcsán két, egymást kölcsönösen kizáró politika szorításában van, Magyarország magához ragadta a vezető szerepet azokban az erőfeszítésekben, amelyek a Nabucco-projekt feltámasztását célozzák, hogy kaszpi földgáz jusson el Európába" - állapította meg a washingtoni Jamestown Alapítvány kutatója az Eurasia Daily Monitor című kiadvány keddi számában. 

Ebben a kísérletben a kormány, a parlamenti ellenzék és a magántulajdonú Mol cég is részt vállal. Socor megjegyezte, hogy Magyarország energiafogyasztása erősen földgázfüggő, a gáz 80 százalékát Oroszországtól szerzi be. 

A Nabucco-konzorcium többi tagjával szemben gyengén csatlakozik a nemzetközi energiaszállítási útvonalakhoz, így elemi érdeke, hogy diverzifikálja a forrásokat, csökkentve az Oroszországtól való függést. "Úgy tűnik, hogy még a gyakorta habozó szocialista kormány is osztja a konszenzusos véleményt ebben a kérdésben" - fogalmazott a kutató, utalva arra, hogy Budapest jövő januárban Nabucco-csúcsot rendez, amelyet először Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vetett fel júliusi azerbajdzsáni és türkmenisztáni látogatásakor. Magyarország egyik legtapasztaltabb diplomatáját, Bayer Mihályt főállású nagykövetté nevezte ki a projekt nemzetközi előmozdítására. 

A washingtoni kutató Hernádi Zsoltot, a Nabucco-konzorciumhoz tartozó Mol elnök-vezérigazgatóját idézte, aki szeptember 22-én Bécsben nyíltan beszélt az iráni gázszállítás kényes kérdéséről. Azt mondta, "a Nabucco akkor válik majd valósággá, ha iráni gázt kapunk (...) az üres vezeték túl költséges". Hernádi szerint a Nabuccót akkor lehet finanszírozni és gyorsan felépíteni, ha egyértelműen meghatározzák a gázforrást. A Mol vezetője először kötötte a Nabucco-vezeték jövőjét az iráni gázhoz. 

Ez új távlatot nyit a kutató szerint az európai energiavitában, miután az Egyesült Államok és az EU egy évtizede nem képes hozzáférni a közép-ázsiai gázkincshez, ott Oroszország "alapból nyerő", és Irán készletei ellensúlyozhatnák a Gazprom szerepét az európai és eurázsiai gázkereskedelemben.

Socor megjegyezte: az európai energiaellátás biztonságának fokozását a diverzifikáció útján elérni törekvő amerikai politika ütközik azzal az ugyancsak amerikai politikával, hogy meg kell büntetni Iránt. A kutató szerint a washingtoni kormányváltás után azonban Amerika valószínűleg átszabja majd az energiavita kereteit. 

A Jamestown Alapítvány kutatója egy korábbi elemzésében úgy foglalt állást: az orosz Déli Áramlat projekt - mivel több évtizeddel meghosszabbítva továbberősíti a Gazprom eddigi dominanciáját - aláaknázza a fogadó országok energia- és általános stratégiai biztonságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.