Gyurcsány-kormány mindenhogy tehetetlen

Fidesz: a kormány képtelen úrrá lenni a növekvő munkanélküliségen

A Fidesz szerint a Gyurcsány-kormány sem többségben, sem kisebbségben nem tudta megoldani a növekvő munkanélküliség és az alacsony foglalkoztatottság problémáját - erről Bernáth Ildikó, a Fidesz szakpolitikusa beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

2008.09.30 14:24MTI

A fideszes képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon egyre kevesebb embernek van munkája, körülbelül egymillióan munkanélküliek, és szintén egymillióan élnek alkalmi munkából.
 
Emellett - folytatta - csökken a foglalkoztatottak száma, a 2006 júniusi-augusztusi adatokhoz képest mára 40 ezerrel kevesebben dolgoznak. Ennek okát Bernáth Ildikó a Gyurcsány-kormány megszorító intézkedéseiben és a nyugdíjkorhatár emelésében látja. Bernáth Ildikó kijelentette: előre hozott választásokra van szükség, mert a Gyurcsány-kormány sem többségben, sem kisebbségben nem tudta megoldani kialakult súlyos helyzetet. 

Az ellenzéki politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az unió 27 tagországa közül 2007-ben Magyarország a 25. helyen állt a foglalkoztatottságot tekintve, de az előrejelzések szerint idén még egy hellyel lejjebb csúszunk. Míg a Magyarországgal együtt csatlakozott országok közül Csehország és Szlovénia már teljesítette lisszaboni irányelvekben rögzített 70 százalékos foglalkoztatottsági szintet, addig Magyarországnak a mostani adatok alapján 35 év kellene ehhez - figyelmeztetett a fideszes képviselő. 

Bernáth Ildikó a "lesújtó" munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adatok okaként az alacsony gazdasági növekedést nevezte meg, ami az idén csak a 2 százalékot éri el. A fideszes képviselő ugyanakkor illúziónak tartja kormány jövő évi 3 százalékos növekedési várakozását, mert szerinte semmilyen gazdasági ösztönző program nem indul el. A politikus szerint az élőmunka magas terhei is gondot jelentenek, hiszen ezek fogják vissza a munkahelyteremtést, valamint az is problémának tartja, hogy a kis- és közepes vállalkozások az uniós pályázatokból kevésbé részesednek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.