Konferencia

Pintér: Magyarország vezető szerepet vállal a terrorizmus elleni küzdelemben

Hazánk a Délkelet-európai Rendőri Együttműködés elnökeként nemcsak Magyarország és nemcsak az Európai Unió, hanem a balkáni országok együttműködését is összehangolja.

2015.04.29 12:32MTI

Magyarország továbbra is vezető szerepet vállal a terrorizmus elleni küzdelemben, hiszen a Délkelet-európai Rendőri Együttműködés elnökeként nemcsak Magyarország és nemcsak az Európai Unió, hanem a balkáni országok együttműködését is összehangolja – hangsúlyozta Pintér Sándor belügyminiszter szerdán Belgrádban, a magyar sajtónak nyilatkozva a terrorizmus elleni harcról szóló kétnapos konferencián.

„A terrorizmus elleni küzdelem összehangolt rendőri és titkosszolgálati munkát igényel. (…) Mi ebben az összehangoló tevékenységben – azzal, hogy az információáramlást biztosítani tudjuk – jelentős segítséget nyújtunk a terrorizmus elleni küzdelemben” - jelentette ki a magyar belügyi tárca vezetője.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a terrorizmus globális probléma, amely mindenkit érint, ezért közös erővel kell fellépni ellene.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter szerint a terrorizmus és annak pénzügyi forrásai a leggyakrabban az illegális fegyverkereskedelemben, a pénzmosásban, valamint a drog- és emberkereskedelemben gyökereznek, ezért ezek ellen is fel kell lépni. Kiemelte, hogy a Nyugat-Balkán egyre vonzóbbá válik az iszlám szélsőségesek számára, egyre inkább ebből a régióból toboroznak harcosokat.

Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai képviseletének vezetője szerint a legnagyobb veszélyt a Közel-Keleten és Szíriában tevékenykedő terroristacsoportok jelentik, de azok a zsoldosok is, akik részt vesznek a harcokban, majd visszatérnek hazájukba. Leszögezte ugyanakkor, hogy a vallást nem szabad bűncselekmények igazolására használni.

A külföldi terrorista harcosokról, a szélsőségek megfékezéséről és a terrorizmus elleni harcról szóló kétnapos konferencián Szerbia, Magyarország, Bulgária, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Albánia, Törökország, Románia és Horvátország védelmi és belügyi szerveinek képviselői vesznek részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.