Adományt is eljuttattak

Jószolgálati látogatásra Ukrajnába érkezett a köztársasági elnök felesége

Tízmillió forint értékű gyógyszeradományt nyújtott át, egészségügyi központot keresett fel és helyi vezetőkkel találkozott szerdán Lembergben (Lviv) a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) jószolgálati nagyköveteként Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, aki kétnapos látogatásra érkezett Nyugat-Ukrajnába.

2015.04.22 21:52MTI

Herczegh Anitát hivatalában fogadta Oleh Szinyutka, Lemberg megye kormányzója és Petro Kologyij, a megyei tanács (közgyűlés) elnöke, akik köszönetet mondtak Magyarországnak és az MMSZ-nek a nehéz helyzetben lévő Ukrajnának és különösen a Lemberg megyének nyújtott támogatásért. Ennek kapcsán a vendéglátók kifejtették, az igaz barát a bajban ismerszik meg, s Magyarország bizonyította, hogy Ukrajna igaz barátja.

A találkozó után az államfő felesége felkereste a Lembergi Katasztrófavédelmi Egészségügyi Központot, amellyel az MMSZ 2012-től tart fenn szoros kapcsolatot, és amelynek munkatársait a szeretetszolgálat szakemberei képezték ki az életmentő elsősegélynyújtás alkalmazására. Az intézmény oktatóinak köszönhetően eddig több mint ezer személy - orvosok, diákok és a kelet-ukrajnai háborús övezetbe induló katonák - sajátították el az újraélesztés módszereit. A központ munkatársai a gyakorlatban mutatták be az MMSZ orvosaitól tanult ismereteiket, a köztársasági elnök felesége pedig orvosi oktatási eszközöket adott át az intézménynek.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetői bejelentették, hogy a jószolgálati látogatásra időzítve 10 millió Ft értékű gyógyszeradományt juttattak el lembergi kórházaknak.

A bemutatót követő sajtótájékoztatón Herczegh Anita elmondta: az MMSZ sokrétű tevékenységet folytat Ukrajnában, beleértve pénzadományok célba juttatását, élelmiszerekkel, gyógyszerekkel való segélyezést és oktatási támogatás nyújtását. Hozzátette: "Szeretném, ha kétnapos látogatásom jelképezné a magyar nép együttérzését, szolidaritását és segíteni akarását egész Ukrajnának." Kifejtette, az MMSZ jószolgálati nagyköveteként szeretné közvetlenül megismerni az ukrajnai helyzetet. Hangsúlyozta: "Jelezni szeretném, hogy továbbra is számíthatnak ránk, Magyarország támogatására, és hogy a segítségnyújtás folytatódni fog."

A késő délutáni órákban Herczegh Anitát Lemberg központjában fogadta Andrij Szadovij polgármester, és városnéző séta keretében mutatta meg neki a helyi történelmi nevezetességeket.

A városnézés során Szadovij az MTI-nek elmondta: fontosnak tartja Lemberg és a nyugat-ukrajnai régió kapcsolatainak szorosabbra fűzését Magyarországgal. "A magyarországi közvéleményben tudatosítani kell - fejtette ki -, hogy a kelet-ukrajnai háborús övezet Lembergtől több mint ezer kilométerre van, így turistaként nyugodtan fel lehet keresni a várost, hiszen rengeteg az érdekes látnivaló." Egyúttal köszönetet mondott az MMSZ-nek és Magyarországnak azért a támogatásért, amelyet a mostani nehéz időkben Lembergnek és Ukrajnának nyújt, különösen kiemelve a sebesült ukrán katonák magyarországi gyógykezelését.

Herczeg Anita ukrajnai látogatása csütörtökön Kárpátalján folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.