Tisztázás

Valami bűzlik az Illatos úton, vizsgálatot indít a jövő nemzedékek szószólója

A Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelye által okozott súlyos kockázatok miatt a jövő nemzedékek szószólója hivatalból indított vizsgálatot kezdeményez az alapvető jogok biztosánál, hogy az illetékességi, illetve hatásköri viták tisztázása elősegítse a gyors és hatékony megoldást.

2015.04.22 12:23MTI

Szabó Marcel a Föld Napja alkalmából szerdán kiadott közleményében egyebek között kitért arra is, hogy a szabálytalanul tárolt veszélyes ipari hulladékok ezer tonnái évtizedek óta szennyezik a talajt, a felszíni és felszín alatti vízkészleteket és a levegőt. Esetenként értékes védett területek tőszomszédságában, mint a balmazújváros-lászlóházai hulladéktároló, vagy sűrűn lakott térségben, mint a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelye esetében.

A jövő nemzedékek védelmének alaptörvényben előírt kötelezettsége alapján minden érintett - gazdasági, kormányzati, hatósági - szereplőnek a mainál sokkal markánsabban kell szembesülnie felelősségével, és mindent meg kell tennie e környezeti adósságteher folyamatos csökkentése és újabb környezeti károk kialakulásának megelőzése érdekében - hívta fel a figyelmet Szabó Marcel.

Az Együtt április 10-én közölte, hogy feljelentést tett környezetkárosítás miatt a Nemzeti Nyomozó Irodánál a Budapesti Vegyiművek (BVM) veszélyes hulladékainak ügyében. Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője azt mondta, hogy bár az Illatos úti üzem működése hét éve leállt, azóta is veszélyes hulladékok szivárognak a talajba, a levegőbe, valamint tűz- és robbanásveszélyes anyagok is maradtak a területen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.