Nemzetközi tanúsítás

Átadták az első fürdővédjegyet

A budapesti Rudas Gyógyfürdő és Uszoda kapta meg elsőként a fürdővédjegyet.

2015.04.20 11:31MTI

Ezt 12 minősített fürdő 21 szolgáltatóegysége közül érdemelt ki - jelentette be Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára a védjegy hétfői átadásakor.

A fürdők nemzeti tanúsító védjegyrendszerében a Rudas a legmagasabb, ötcsillagos fokozatot kapta meg. A Rudas tavaly szeptemberben átadott egymilliárd forintos fejlesztésével érdemelte ki a legmagasabb minősítést.

Ruszinkó Ádám hozzátette: a fürdő tavaly decemberben 40 százalékkal több vendéget fogadott, mint 2013 hasonló időszakában.

Az új védjegyrendszert a fürdőszövetség és a nemzetgazdasági tárca közösen üzemelteti.

A helyettes államtitkár szavai szerint a minőség és a versenyképesség egymást kölcsönösen feltételező fogalmak, ezért a tárca kiemelten kezeli a turisztikai szolgáltatások színvonalemelésének ösztönzését. Ismertette: az új védjegyrendszer nemcsak tájékoztatást ad a fürdővendégeknek a szolgáltatás minőségéről, hanem irányt mutat a fejlesztéseknek, mivel a minősítési szempontok a színvonal javulásának pontos kritériumait határozzák meg az üzemeltetők számára is.

Kitért arra, hogy a gyógyturizmus Magyarország egyedi, nemzetközileg versenyképes terméke, ebben a gyógyfürdők és szolgáltatásaik a kínálat meghatározó alappillérét jelentik. Teljesítményük hozzájárult a turizmus tavalyi kiváló eredményéhez: a hazai fürdőket közel kétmillió külföldi gyógy- és egészségturista kereste fel, költésük a külföldiek teljes költésének több mint 14 százalékát tették ki. Közlése szerint a SZÉP-kártyának és részben a fejlesztéseknek köszönhetően a fürdők belföldi vendégköre is jelentősen nőtt az elmúlt években.

Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke kijelentette: a védjegyrendszer elindulása mérföldkőnek számít a magyar fürdők életében, a szakmai minősítés bevezetését többéves előkészítő munka előzte meg. Az első körben 12 fürdőben minősített 21 szolgáltató egység között 7 gyógyfürdő, 4 élményfürdő, 7 strandfürdő, és 3 uszoda szerepel. Tájékoztatása szerint szolgáltatási színvonaluk alapján 12 ötcsillagos, 8 négycsillagos, 1 háromcsillagos minősítésről fognak védjegyhasználati szerződést kötni a közeljövőben. Attól függően, hogy hány pontot ér el az adott létesítmény a tanúsítás során, valamennyi kategóriában 1-5 csillagos minősítést lehet megszerezni - mondta. Az eddigi minősítésekről azt mondta, hogy kelet-magyarország fürdői pályáztak aktívan. Reményét fejezte ki, hogy a turisztikai szempontból is jelentős, 201 magyarországi fürdő nagy része csatlakozik majd az új védjegyrendszerhez.

Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója a védjegy átvételekor kiemelte: a fekvése mellett a gyógyfürdő különlegessége, hogy három építészeti stílus, három kor keveredik benne. A 16. századi török fürdő részt ismerik a legtöbben, a 19. századi uszoda részét még Ibl Miklós kezdte tervezni, ezek a 21. századi résszel együtt szerves egységet alkotnak. Emlékeztetett, hogy a felújított Rudas fürdőt 2014 szeptemberben adták át, amivel a város egyik ékköve lett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.