Iszlám Állam

Szakértő: hosszú távú harcra kell készülni a nemzetközi terrorizmus ellen

Az Iszlám Államnak a muzulmán világban nagyon sok támogatója van, akik úgy érzik, hogy a globalizált világ vesztesei.

2015.04.14 08:08MTI

Ha az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezetet sikerül is kiverni Irakból, azt követően hosszú távú harcra kell készülni a nemzetközi terrorizmus ellen - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

A szakértő kifejtette, hogy az Iszlám Államnak a muzulmán világban nagyon sok támogatója van, akik úgy érzik, hogy a globalizált világ vesztesei. Példaként említette, hogy a közelmúltban történt franciaországi merényletekkel a Nagy-Britanniában élő muzulmánok nagy része egyetértett.

A mai globalizált világban rendkívüli mértékben megélénkült a terrorizmus - emelte ki a szakértő, példaként említve a Boko Haramot, az al-Kaidát és az Iszlám Államot. Mint mondta, a CIA és az ENSZ által közzétett adatok szerint 15-20 ezer külföldi harcol az Iszlám Állam oldalán.

Az Országgyűlés a tervek szerint kedden dönt a kormány azon előterjesztéséről, amely lehetővé tenné a magyar részvételt az Iszlám Állam elleni nyugati koalícióban, az iraki Erbílben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt mondta, az összesen 150 katonában 110 teljesítene szolgálatot a helyszínen, hat magyar tiszt pedig a vezetési pontokon lenne jelen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.