Részvételi arány

Tapolcai választás - így állunk most

Vona Gábor: történelmi győzelmet arattunk

Történelmi győzelmet aratott a Jobbik, először tudott ugyanis olyan politikai párt országgyűlési egyéni mandátumot szerezni, amely "nem volt részese az elhazudott, elsikkasztott rendszerváltozásnak" - jelentette ki Vona Gábor vasárnap este Tapolcán, a veszprémi hármas számú választási körzet eredményeinek csaknem teljes feldolgozottságát követő sajtótájékoztatóján.

Tóbiás József: új helyzet van a hazai politikában

Világossá kell tennie mától a Fidesznek, hogy hol áll - jelentette ki az MSZP elnök-frakcióvezetője vasárnap este az ellenzéki párt ajkai irodáján a Veszprém megyei 3-as választókerületben tartott időközi választást értékelve. Tóbiás József szerint mostantól kezdve új helyzet van a politikában.

Orbán Viktor: van olyan, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda

A miniszterelnök Facebook-oldalán mondott köszönetet a tapolcai időközi országgyűlési választáson induló Fidesz-KDNP-s jelöltnek és az aktivistáknak.

Orbán Viktor azt írta: "van olyan, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda. Tisztelettel köszönöm a bennünket támogatók bizalmát. Köszönöm a munkát Fenyvesi Zoltánnak és az aktivistáknak. Sokat dolgoztak, szép munka volt."

Fenyvesi Zoltán: továbbra is a térség fejlődéséért fogok dolgozni

Az eredménytől függetlenül a térség fejlődéséért, az itt élők boldogulásáért dolgozik majd a tapolcai választásokon Fidesz-KDNP-s színekben indult képviselőjelölt, aki gratulált a "választás győztesének, Rig Lajosnak".

21:32 99,13%-os feldolgozottság

A Jobbik szimpatizánsai már nagyon várják az eredményt Tapolcán, egy sörözőben 2015. április 12-én - MTI Fotó: Varga György

Rig Lajos, a Jobbik jelöltje kapta a legtöbb szavazatot az adatok 99,13 százalékos feldolgozottsága alapján a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson, az eredmény azonban nem végleges, mert a különbség kisebb közte és a második helyen álló Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) között, mint abban a szavazókörben leadott és később megszámlálandó voksok száma, ahová a külképviseleti voksokat várják.

Ebben a körzetben várhatóan csütörtökig számolják össze a szavazatokat, így addig várni kell az eredményre.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán olvasható adatok szerint a 99,13 százalékos feldolgozottságnál Rig Lajos a szavazatok 35,27 százalékát szerezte meg. Fenyvesi Zoltánra a választópolgárok 34,38 százaléka, Pad Ferencre, az MSZP, a DK és a Magyar Szolidaritás Mozgalom közös jelöltjére 26,27 százaléka szavazott, Sallee Barbarát, az LMP jelöltjét 2,05 százalék támogatta, a többi jelölt 1 százaléknál kevesebb szavazatot kapott.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának adataiból az derült ki, hogy minden, a külképviseleti névjegyzékben szereplő választópolgár leadta voksát vasárnap. Ez azt jelenti, 8 külképviseletről 11 szavazatot várnak Magyarországra.

A külképviseleteken és átjelentkezéssel szavazók voksainak összeszámlálására a tapolcai, 6-os számú szavazókört jelölték ki. A szavazókörben az ott lakcímmel rendelkezők a szavazóhelyiségben és a mozgóurnával 472-en szavaztak, ebbe keverik be hazaérkezésük után a 11 külképviseleti szavazatot, valamint az átjelentkezéssel, a lakóhelyüktől eltérő településen szavazók voksait. Előzetesen 53-an jelezték, hogy átjelentkezéssel kívánnak szavazni, de hogy közülük mennyien mentek el végül, az egyelőre nem tudható.

Az NVI oldalán közzétett részeredmények a következők (99,13 százalékos feldolgozottság):

Turcsán Mihály (független): 0,02 százalék

Fecser János Gyula (független): 0,09 százalék

Daróczi Sándor Józsefné (független): 0,03 százalék

Dr. Köröskényi Kálmán (független): 0,16 százalék

Czigler László (független): 0,4 százalék

Horváth Magdolna (MIÉP): 0,15 százalék

Antal Tamás (független): 0,03 százalék

Csányi Gyula (független): 0,03 százalék

Pad Ferenc (MSZP-DK): 26,27 százalék

Ács László (Zöldek Pártja): 0,21 százalék

Busi Erika (független): 0,05 százalék

Blazovich Timea (Földművelők,- Gazdálkodók, és az Új Élet Rendszerváltó Pártja): 0,15 százalék

Rig Lajos (Jobbik): 35,27 százalék

Ladányi György (független) 0,03 százalék

Dr. Sinkáné Vati Júlia (független) 0,05 százalék

Borbély József (független) 0,21 százalék

Galyas István (független): 0,02 százalék

Sallee Barbara (LMP): 2,05 százalék

Fenyvesi Zoltán (FIDESZ-KDNP): 34,38 százalék

Törökné Juhász Ilona (független) 0,05 százalék

Filemon Kristóf (Magyar Munkáspárt): 0,21 százalék

Szepessy Zsolt (Összefogás Párt): 0,14 százalék

DK: a szavazók kiábrándultak a Fideszből

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a tapolcai időközi országgyűlési választás megmutatta, hogy a szavazók kiábrándultak a Fideszből, amelynek "újabb bukása" a demokratáknak is figyelmeztetés.

21:05 Rig Lajos, a Jobbik jelöltje vezet, de még bármi lehet

Rig Lajos, a Jobbik jelöltje vezet a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson a szavazatok 95,68 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint, de a kis különbség - 395 szavazat - miatt az eredmény még nem tekinthető véglegesnek.

Egy szavazókörben ugyanis vasárnap este nem számlálják össze a szavazatokat a külképviseletekről később hazaérkező voksok miatt. Ebben a szavazókörben többen szavaztak (legalább 483-an, legfeljebb 536-an, attól függ, hogy az átjelentkezettek közül végül mennyien éltek szavazati jogukkal), mint amennyi a különbség a jobbikos és Fenyvesi Zoltán Fidesz-KDNP-s jelölt között, ez pedig azt jelenti, hogy az eredmény megváltozhat.

MTI Fotó: Nagy Lajos

Sallee Barbara, az LMP tapolcai választásokon induló országgyűlési képviselőjelöltje leadja szavazatát Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében a Hegymagas Községi Könyvtárban kialakított 1-es számú szavazókörben 2015. április 12-én.

17.30 óra - 38,29 százalék

A választásra jogosultak 38,29 százaléka, 27 520 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson 17.30-ig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A tavaly áprilisi országgyűlési választáson 17.30-ig a jogosultak 55,57 százaléka (39 897 választó) szavazott a választókerületben.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Fenyvesi Zoltán, a Fidesz-KDNP tapolcai országgyűlési képviselőjelöltje feleségével, Fenyvesiné Molnár Zsuzsannával leadja szavazatát Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében az ajkai 21-as szavazókörben 2015. április 12-én. Mögöttük fiaik, Máté (b) és Bálint.

13 óra - 21,79 százalék

A választásra jogosultak 21,79 százaléka, 15 663 szavazó járult az urnákhoz a  vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson 13 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A tavaly áprilisi országgyűlési választáson 13 óráig a jogosultak 33,01 százaléka (23 695 választó) szavazott ebben a választókerületben.

MTI Fotó: Nagy Lajos

Rig Lajos, a Jobbik tapolcai választásokon induló országgyűlési képviselőjelöltje és felesége, Porkoláb Gyöngyi leadja szavazatát Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében a tapolcai Széchenyi István Szakképző Iskolában kialakított 9-es számú szavazókörben 2015. április 12-én.

9 óra - 7,35 százalék

A választásra jogosultak 7,35 százaléka, 5282 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson délelőtt 9 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A tavaly áprilisi országgyűlési választáson 9 óráig a jogosultak 10,77 százaléka (7734 választó) szavazott ebben a választókerületben.

Veszprém megye 3-as számú egyéni választókerületében (Tapolcán és környékén) azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

A választói névjegyzékben szereplők száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 71 883, ebből a külképviseleteken voksolna 11 szavazó, átjelentkezéssel pedig - a választókerület területén belül, de a lakóhelyüktől eltérő településen - 53 választó.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Pad Ferenc, a tapolcai időközi országgyűlési választáson a baloldali ellenzék támogatásával induló képviselőjelölte és felesége, Padné Szabó Mária leadja szavazatát Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében az ajkai Fekete István - Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolában 2015. április 12-én.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


A Fidesz Tapolcán tartja értékelő sajtótájékoztatóját

A Fidesz Tapolcán tartja majd a választást értékelő sajtótájékoztatóját - közölte Dódity Gabriella, a nagyobbik kormánypárt szóvivője.

Tájékoztatása szerint eredményvárót nem tartanak, csak sajtótájékoztatót a választási eredmények ismeretében.

Közölte, Tapolcán még keresik a sajtótájékoztató helyszínét, és annak időpontjáról is később adnak tájékoztatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.