A gazdasági vezető szerint

ORÖ: téves adatok alapján vádaskodnak a szervezettel szemben

Téves adatok alapján vádaskodnak az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) szemben az ORÖ gazdasági vezetőjének szavai szerint.

2015.04.10 15:13MTI

Bence Gáborné, egy az ORÖ budapesti székházában tartott pénteki sajtóbeszélgetésen azt mondta: a "könyvelésben nem jártas vádaskodó" abszurd számokra hivatkozik, a "tizedesvesszőkkel vannak problémái". Példaként említette, hogy a legutóbb megfogalmazott vád szerint az ORÖ 140 milliót fizetett ki jutalomként dolgozóknak és képviselőknek, miközben a valóságban 14 millióról van szó.

Közölte, nem igaz az sem, hogy közfoglalkoztatottaknak 500 ezer fontot fizettek volna ki útiköltség címén. Két 250 forintos buszjegyről szól a történet, a félmillió forint helyett 500 forintot fizettek ki - tette hozzá Bence Gáborné.

A vádakat nevetségesnek nevezve arról beszélt, hogy a vádakban szereplő több száz milliós tételek abszurdak, hiszen az ORÖ évi 235 millió forintból működik.

Bence Gáborné közölte: Farkas Flórián, az ORÖ előző vezetője a 2011 és 2014 között rendelkezésére álló 94 millió forintos elnöki keretéből mintegy 53 milliót használt fel.

Elmondta azt is, hogy semmilyen hatóságtól nem érkezett hozzájuk megkeresés, és nem is tájékoztatták arról őket, hogy bármilyen eljárás folyna az ORÖ-nél.

Ugyanakkor megjegyezte, vélhetőlen 2011 előtti ügyről lehet szó, amikor még Kolompár Orbán vezette az önkormányzatot.

A Híd a munka világába program kapcsán Bence Gáborné azt mondta, hogy abban az ORÖ partner, az azzal kapcsolatos pénzügyi kérdésekre a projekt vezetői tudnak válaszolni.

A sajtóbeszélgetésen jelen volt Farkas Félix, az Országgyűlés roma nemzetiségi szószólója, aki azt hangsúlyozta: fontos tisztázni az ORÖ pénzügyei kapcsán felmerült dolgokat, hiszen a magyarországi cigányság ügye össztársadalmi kérdés.

A sajtóbeszélgetést azért hívták össze, mert az ORÖ "alternatív vizsgálóbizottsága" szerint több száz millió forintos visszaélések történtek 2011 óta a szervezetnél.

Makai István, a hattagú vizsgálóbizottságba két tagot delegáló Roma Polgári Tömörülés elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: a vizsgálóbizottság már több feljelentést tett az ORÖ gazdálkodása miatt, és a napokban Farkas Flórián, az önkormányzat tavaly leköszönt elnöke ellen új feljelentést tesznek 300 millió forintos elnöki keretének felhasználásával kapcsolatban.

A visszaélésre Makai István példaként említette, hogy havi 47 ezer forintért dolgozó közmunkások papíron 400-500 ezer forintos utazási költségtérítést kaptak, olyanok is, akiknek sem jogosítványa, sem autója nem volt, és 500 méterre laktak a munkahelyüktől.

Felidézte azt is, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és az Országos Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást. Emellett információik szerint a VII. kerületi rendőrkapitányság is eljárást indított Hegedüs István elnöksége alatt, közgyűlési felhatalmazás nélkül kiosztott, tízmillió forintos év végi jutalmak miatt - közölte Makai István.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata szerdán közölte az MTI-vel, hogy hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozás folyik az ORÖ-nél ismeretlen tettes ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.