Szaktárca

Fegyelmi eljárás indítását kéri az NGM a könyvvizsgálói kamarától

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arra kérte a Magyar Könyvvizsgáló Kamarát, hogy indítson fegyelmi eljárást, és szabjon ki visszatartó erejű szankciót, amennyiben van olyan könyvvizsgáló, aki a Széchenyi Kártya-programot érintő félmilliárd forintos csalás gyanúsítottjai között szerepel.

2015.04.08 20:43MTI

A minisztérium azt követően kért azonnali és haladéktalan intézkedést, hogy kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bejelentette: egy képzett szakemberekből álló bűnszervezet mintegy félmilliárd forintot csalt a kis- és középvállalkozásoknak állami garanciával és kamattámogatással nyújtható Széchenyi Kártya programmal és a nyomozás 43 gyanúsított ellen vádemeléssel zárult.

A gazdasági tárca szerint a könyvvizsgálók, könyvelők, adótanácsadók szerepe kiemelt a gazdaságban, mivel ők az államkassza bevételének elsődleges felügyelői, éppen ezért az NGM minden rendelkezésére álló eszközzel fel fog lépni a csalárd, gondatlan vagy éppen képzetlen könyvelővel, adótanácsadóval vagy könyvvizsgálóval szemben - közölték.

A közlemény szerint a csalás miatt elítélt könyvelők, adótanácsadók, adószakértők engedélyét a tárca haladéktalanul visszavonja.

Lukács János, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke az MTI megkeresésére közölte, hogy a bűnügy vezető személyeként ismert B. Zs. nem rendelkezik könyvvizsgálói képesítéssel, így nem tagja a kamarának sem, tehát vele szemben a kamara nem járhat el.

Az érintett többi személy neve nem ismert, róluk csak a nevük ismeretében tudna nyilatkozni a kamara - tette hozzá.

Az elnök leszögezte: a Magyar Könyvvizsgálói Kamara mindig és haladéktalanul eljárt azokkal a tagjaival szemben, akik vétettek a jogszabályok, illetve a kamara belső szabályi ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.