Bíróság elé áll a sebész

150 ezret kért műtétenként

Kilenc rendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat egy orvossal szemben a Veszprémi Járási Ügyészség. A sebész a műtétekért a legtöbb esetben 150 ezer, míg a kontrollvizsgálatokért 15 ezer forintot kért.

2015.03.31 09:46Havariapress

A vádirat szerint, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban 2012 júniusa és 2014 márciusa között a műtétek, valamint a vizsgálatok elvégzéséért jogtalanul anyagi ellenszolgáltatást kért betegeitől az orvos.

A vádiratban hivatkozott kilenc, államilag finanszírozott ellátásra jelentkező beteg esetében a műtétekért a legtöbb esetben 150 ezer, a kontrollvizsgálatokért 15 ezer forintot kért.

A pénzt többnyire a műtéteket megelőzően kérte, azokat pedig, akik előre nem fizettek, a későbbi vizsgálatok során figyelmeztette tartozásukra azzal, hogy az összeget akár részletekben is megadhatják.

Előfordult, hogy az orvos olyan betegétől próbált meg 150 ezer forintot szerezni, aki már a műtétet megelőzően közölte, részletekben is csak 50 ezer forintot tud adni, amit meg is tett. A vádlott ennek ellenére utóbb rákérdezett, hogy a tartozását, vagy annak egy részét tudja-e rendezni. Az asszony azt válaszolta, nem tud többet fizetni, s a későbbiekben másik rendelőintézetben végeztette el a szükséges vizsgálatokat.

Volt, hogy a 150 ezer forintért elvégzett műtétet követően újabb beavatkozás vált szükségessé, mellyel kapcsolatban a vádlott közölte, mivel két hónapon belül ez a második műtét, betegének ezért 100 ezer forintot kell fizetnie.

Más esetben úgy fogadta el a műtétet megelőzően kért 150 ezer forintot betegének házastársától, hogy a beavatkozás eredménye alapján tudta, az asszony gyógyulása nem várható, amit a férjjel is közölt. A beteg a műtétet követő egy hónapon belül elhunyt.

A Veszprémi Járási Ügyészség az orvossal szemben egyébként hasonló bűncselekmény miatt korábban már vádat emelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.