Katolikus Konferencia

Önálló metropolitai egyházat alapított a pápa a magyar görögkatolikusoknak

Sajátjogú egyházat alapított Ferenc pápa a magyarországi görögkatolikusoknak.

2015.03.20 17:17MTI

A Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház (amely a római katolikus érsekség megfelelője) központjává a hajdúdorogi egyházmegyét emelte debreceni székhellyel, élére pedig Kocsis Fülöp eddigi hajdúdorogi püspököt nevezte ki - tájékoztatott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia pénteken.

Ferenc pápa ezzel egy időben a Miskolci Apostoli Exarchátust egyházmegyei rangra emelte, megtéve a Hajdúdorogi Egyházmegye szuffregáneus, vagyis alárendelt egyházmegyéjévé. Élére Orosz Atanáz püspököt nevezte ki.

Új görögkatolikus egyházmegyét is alapított a pápa: a Hajdúdorogi Egyházmegyéből leválasztott területből létrehozta a Nyíregyházi Egyházmegyét, szintén a Hajdúdorogi Egyházmegyének alárendelve. Az új egyházmegyét egyelőre szintén Orosz Atanáz vezeti, mint apostoli adminisztrátor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.