Többfunkciós épületegyüttest emelnek a helyére

Lebontják az Erkelt, új színház épül a helyén

Az életveszélyessé vált és bezárt pesti Erkel Színházat várhatóan lebontják, és új, többfunkciós épületegyüttest emelnek a helyén, amely már opera és balettelőadások megtartására is alkalmas lesz - írja a Népszabadság.

2008.09.25 06:48Népszabadság

A teátrum sorsáról keddi ülésén tárgyalt a szűkebb kormánykabinet, és az előterjesztések közül ezt a javaslatot támogatta - mondta Hiller István. A kulturális miniszter a lapnak elmondta, az új épület telkét egy 8-10 méteres sávval kell bővíteni ahhoz, hogy a korszerű, igényeket mindenben kielégítő színházi funkciók is megvalósulhassanak. 

Közölte, pályázatot írnak ki, és a nyertes befektető építheti majd meg az új teátrumot, amelyben a színházin kívül más szolgáltatások is helyet kapnak. A kormányfő, a kancelláriaminiszter és a pénzügyminiszter által is támogatott működési elképzelés szerint az Operaház felújítása idejére a dalszínházi társulat évente 180 napra igénybe veheti majd az új Erkel Színházat; ez száz opera- és balettelőadás megtartását teszi lehetővé. 

Az állam 25 év alatt összesen 19,2 milliárd forinttal járul majd hozzá az új Erkel működtetéséhez. Az új teátrum megnyitása 2012 őszére várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.