Március 15.

Ez megint egy "szép" magyar ünnep lett

Katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulója alkalmából vasárnap reggel az Országház előtt. Ez volt eddig az egyetlen megható és tényleg szép pillanat...

2015.03.15 10:59ma.hu

Volt még ez is

13 órakor a CÖF-CÖKA a Bem József térnél tartott megemlékezést, itt Tarlós István újra felszólalt, majd 14 órakor az LMP a Pilvax közben, az Együtt pedig a Batthyány-szobornál ünnepelt.

12:00 Újra elcsendesült a kiskörút!


Mindezután!

MTI Fotó: Kovács Tamás


MTI Fotó: Kovács Tamás


MTI Fotó: Mohai Balázs

Egy magát újságírónak mondó, videokamerázó férfival (b) dulakodott egy másik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 167. évfordulóján rendezett állami ünnepség után Budapesten, a Múzeum körúton 2015. március 15-én.

MTI Fotó: Mohai Balázs


Mindeközben...

MTI Fotó: Lakatos Péter

Tiltakozók transzparensekkel vonultak a Múzeum körúton 2015. március 15-én.

MTI Fotó: Lakatos Péter

Tiltakozók ültek az úttesten a Múzeum körúton 2015. március 15-én.

Megemlékezés a Múzeumkertben

Orbán: a szuverenitásért folytatott harcnak sosincs vége

Bár 1848. március 15. óta eltelt 167 év, a lényeg nem változott: az ország szuverenitásáért folytatott küzdelemnek soha sincs vége, és "ebben csak magunkra számíthatunk" - mondta a miniszterelnök. Szavai szerint a szabadság azt jelenti: minden nemzetnek elidegeníthetetlen joga, hogy a saját útján járjon.

Kossuth és Petőfi népe csak mosolyog, ha bárki oktatni akar bennünket szabadságból és demokráciából - fogalmazott. Európával kapcsolatban pedig azt mondta: Magyarország Európa része, és jövőjét "a többi nemzettel együtt akarjuk alakítani". Hozzátéve: Európa ma tele van kérdésekkel, Magyarország pedig tele van válaszokkal.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Orbán: a szabadság és a függetlenség történelmünk vezércsillaga

A szabadságot és a nemzeti függetlenséget nevezte a magyar történelem "páros vezércsillagának", vérvonalának Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, a március 15-i nemzeti ünnepen a múzeumkerti állami díszünnepségen tartott beszédében.

Szabadság és nemzeti függetlenség: "az örök zsinórmérték, amellyel a magyarok minden nemzedéke megmérettetik" - fogalmazott a kormányfő, aki azt mondta, 1848. március 15. szakrális momentuma, főnixpillanata a magyar lélek újjászületésének.

Az Index szerint az Orbán-ellenes hangok újra és újra erőre kapnak, az emberek sípolnak és azt kiabálják be, hogy "Demokráciát!" - folyamatosan reagálva arra, amiről Orbán beszél. Körülöttük gyülekeznek a középkorú és nyugdíjas Orbán-rajongók. A lökdösődésé a főszerep.

Az egyik fiatal ellentüntető lányról letépték a kokárdát a kormánypárti hőzöngők. Azon megy a vita, hogy kinek van joga kokárdát viselni.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Tarlós: a célok eléréséért ma is küzdeni kell

Tarlós István szerint úgy, ahogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején, ma is küzdeni kell a célok elérésért, és ezek összefogással érhetőek el. A főpolgármester vasárnap, a Nemzeti Múzeumnál elmondott ünnepi köszöntőjében azt mondta, hogy 1848 az újkori magyar történelem meghatározó eseménye, amely "önfeláldozó helytállásával" a nemzeti mitológia részévé vált - írta az MTI.

"A célok eléréséért azonban ma is vívni, küzdeni kell, amire csak a bátrak képesek" - jelentette ki. Tarlós István azt mondta, hogy az erősen formálódó világrendben tudni kell a magyar érdekeket érvényesíteni. Ez összefogás nélkül nagyon nehéz - tette hozzá. Tarlós István úgy fogalmazott: "ahol az összefogás helyett a széthúzás igazgat, ahol egyéni vagy szűk csoportérdek valamilyen ideológia alapján megelőzheti a közérdeket, ott nincs erős állam".

10:40

MTI Fotó: Kovács Tamás

Tüntetők és ünneplők dulakodnak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 167. évfordulóján rendezett állami ünnepség kezdete előtt Budapesten, a Múzeumkertben 2015. március 15-én.

10:30

Kezdenek elszabadulni az indulatok a Nemzeti Múzeumnál - írja az Index. A helyi beszámoló szerint egy egy 20-30 fős társaság folyamatosan azt kiabálja, hogy "Orbán takarodj, Orbán takarodj!", miközben körbeveszik őket a fideszes ünneplők, akik pedig azt üvöltik az arcukba, hogy "csürhe, csürhe". Elég nagy a feszültség, ellenben egyetlen rendőrt sem látni egyelőre.

A hvg.hu azt írja, hogy a Nemzeti Múzum előtti tömegbe 10-15 tüntető vegyült el, és azt skandálják, hogy "Orbán takarodj!", illetve többen fütyültek is. Mindezt a Kossuth térről ismert Szabó Gábor "Tuareg" szervezete. Őket a rendezvényt biztosító Walton Security emberei kikísérték, és a körbeállják őket. A Nemzeti Múzeum előtt várakozók elkezdték köpködni őket, azt skandálták, hogy "Gyurcsány takarodj". Végül két idősebb össze is verekedett. A tömegbe egy uniós zászlót is lengetnek.

Az akciót a Facebookon kezdték szervezeni, a felhívásban azt írták, "elég volt Orbánból és bandájából, akik halálra lopják magukat és még azt is meg akarják határozni, mit csináljunk vasárnap. Az országot újra Oroszországhoz láncolnák, mert ez a hosszútávú egyéni céljukkal egyezik. Ne engedjük a diktátornak végigmondania a legújabb demagóg beszédét, fütyüljük ki! Gyertek március 15-én a Múzeumkertbe és fütyüljünk, kiabáljuk, hogy Fidesz Maffia, Tolvajok, stb.!"

MTI Fotó: Kovács Tamás

Egy tüntetőt (k) vezetnek el az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 167. évfordulóján rendezett állami ünnepség kezdete előtt Budapesten, a Múzeumkertben 2015. március 15-én.

Miért is?

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15-e 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, s egyben a magyar sajtó napja.

10:00

A lobogó felvonása után a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi zenekara vezetésével ünnepi díszmenet indult a Nemzeti Múzeumhoz. A Múzeumkertben fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, amelyen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester. Délután az Országház Kupolatermében Áder János, Orbán Viktor és Kövér László jelenlétében átadják a Széchenyi- és a Kossuth-díjakat.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu


09:00

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel a Kossuth Lajos téren. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység. Az ünnepi ceremónián jelen volt Áder János köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a kormány több tagja, Benkő Tibor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, részt vettek állami szervezetek és a diplomáciai testület képviselői, valamint néhány száz diák és kísérőik is. A zászlófelvonást pár százan kísérték figyelemmel a teret övező járdákról.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu


Ünnep egész nap

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) szervezte programsorozat keretében vasárnap a Várkert Bazár és a Táncsics-börtön is ingyenesen látogatható. Emellett a budai Várban egész nap ingyenes családi programok lesznek: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a Forradalmi forgatag elnevezésű programsorozattal, három színpadon koncertekkel - köztük a Ghymes együttes fellépésével - és gasztrokulturális sétánnyal várják az ünneplőket.

Mindemellett országszerte számos településen tartanak megemlékezéseket az évfordulón. Szente Vajk és Németh Kristóf színész, rendező a Mi március 15-énk című kezdeményezése nyomán délután 3 órakor több száz településen szavalják el a Nemzeti dalt.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.