Buda-Cash

Jogsértő lehet az ügyfelektől követelni a frank-ügyletek teljes veszteségét

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) szerint jogsértő lehet a Buda-Cash felügyeleti biztosa által a brókercég ügyfeleinek küldött felszólítás, miszerint azok haladéktalanul kötelesek befizetni a svájci frank kereskedések kapcsán a számláikon keletkezett teljes hiányt.

2015.03.10 15:01MTI

A szervezet elnöke, Dióslaki Gábor, aki a sajtóból értesült a felszólító levelekről, úgy véli, hogy a veszteségek keletkezésért nem mindenkinél és nem minden esetben az ügyfelet terheli a jogi felelősség. Álláspontja szerint a Buda-Cash Brókerház részben megszegte szolgáltatói kötelezettségeit, így a keletkezett veszteségek egy részét jogszerűen nem terhelhette volna ügyfeleire.

A Tebész az ügy gyors tisztázása érdekében megpróbálja felvenni a kapcsolatot a felügyeleti biztossal, illetve a probléma részletes ismertetésével levelet küld Windisch Lászlónak, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének - mondta az érdekvédő szervezet elnöke.

Dióslaki Gábor elmondta, hogy az idén január 15-én, amikor a svájci jegybank eltörölte a frank euróval szembeni árfolyamvédelmi küszöbét, a hirtelen és drasztikusan erősödő frankárfolyam miatt akadozva működtek az internetes devizakereskedési rendszerek. Az előre megadott "stop-loss", azaz veszteséggátló megbízások nem ott és nem úgy teljesültek, ahogy azokat a kereskedési rendszerbe már korábban beállították.

A szolgáltatók szerint a kereskedési rendszerek túlterheltek voltak és ez okozta a kereskedés akadozását és a rendszerek elérhetetlenségét. A Tebész elnöke szerint azonban a zsúfoltság önmagában nem számít "vis major" esetnek, ezért ez önmagában nem menti fel a szolgáltatót a szolgáltatás megfelelő minőségű biztosításának kötelezettsége alól.

A Tebész elnöke kifejtette: ha a befektető stop-loss megbízást állított be előre a rendszerbe, ami nem ott teljesült, ahol kellett volna, ez esetben a keletkezett veszteség teljes mértékben a befektetési szolgáltatóé, vagyis annak a megbízóval úgy kell elszámolnia, mintha a veszteséggát működött volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.