Szerepvállalás

Iszlám Állam: három ellenzéki párt képviselteti magát a keddi egyeztetésen

A hét parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki párt közül három - az LMP, a Jobbik és a Magyar Liberális Párt - vesz részt az Iszlám Állam (IÁ) elleni nyugati koalícióban való magyar szerepvállalásáról szóló, a külgazdasági és külügyminiszter által kezdeményezett keddi egyeztetésen.

2015.03.09 19:15MTI

Szijjártó Péter korábban jelezte: Orbán Viktor miniszterelnök őt bízta meg azzal a feladattal, hogy koordinálja az Iszlám Állammal szembeni magyar szerepvállalással kapcsolatos lépéseket. Ennek nyomán hétfőre munkacsoportot hívott össze, amelyben a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium, a Terrorelhárítási Hivatal és az Információs Hivatal képviselői vesznek részt. Keddre pedig nemcsak a frakcióval rendelkező, hanem valamennyi, az Országgyűlésben jelen lévő pártot összehívta, hogy vitassák meg: az Egyesült Államok kérésének megfelelően tudják-e, akarják-e növelni az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióban való magyar katonai részvételt.

Az ellenzéki pártok - nyilatkozataik alapján - nem egységesen ítélik meg Magyarország szerepvállalását az Iszlám Állam elleni nyugati koalícióban, a DK, az Együtt és a Magyar Liberális Párt támogatja, a Jobbik és az LMP viszont elutasítja azt. Az MSZP - más pártokhoz hasonlóan - a parlament illetékes bizottságai előtt tárgyalná az ügyet. Az MTI-nek hétfőn nyilatkozó ellenzéki pártok közül a DK, a PM és az Együtt - az erről közleményt kiadó MSZP-vel egyezően - azt közölte: nem vesznek részt az egyeztetésen. A Jobbik, az LMP és a Liberálisok viszont jelezték: pártjuk képviselteti magát a keddi tanácskozáson.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfőn közölte: Szijjártó Péter jövő kedden 11 órakor az Országgyűlés külügyi bizottságával, jövő szerdán 10 órakor pedig a honvédelmi bizottsággal konzultál a témáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.