Banki akciók

Megindult a harc a jól fizető - volt - devizahitelesekért

A bankok közötti mozgást most a szabályok is ösztönzik: a következő hónapokban díjmentesen lehet bankot váltani.

2015.03.09 08:54ma.hu

Ahogy az várható volt, megindult a verseny a banki elszámoltatásban és forintosításban érdekelt jelzáloghitelesek piacán - írja a vs.hu. Az egyik legnagyobb lakossági bank igen kedvező ajánlattal rukkolt elő hétfőn, hogy tömegeket csábítson magához. A bankok közötti mozgást most ugyanis a szabályok is ösztönzik: a következő hónapokban díjmentesen lehet bankot váltani.

Rég nem látott szintre kezdenek süllyedni a lakossági jelzáloghitelek terhei: egyes bankoknál már a 4,5 százalékot sem éri el a teljes hiteldíj mutató értéke. Ezek már mind forinthitelek, holott ilyen kamatokkal és költségekkel jóval a válság előtti években, az akkori svájci frankos kölcsönöknél találkoztunk utoljára.

Ráadásul úgy tűnik, van még lefelé mozgástér. Március 9-étől például az egyik legnagyobb lakossági hitelező, a K&H kínálja speciális feltételekkel az úgynevezett Elszámolással érintett K&H törlesztéscsökkentő hitelét, amelyet kifejezetten a banki elszámoltatással érintett jelzáloghiteleseknek dolgozott ki. Az ajánlat tehát azoknak szól, akik már megkapták az elszámolást részletező levelet és az új forinthitelük kondícióit; ezt a levelet be is kell mutatni a bankváltáskor.

Mivel potenciálisan több százezer ügyfélről van szó, nem csak a K&H lát komoly lehetőséget a hitelek kiváltásában. Ahogy korábban már jeleztük: február végén elindult a hitelek átárazása, próbálnak egymás alá ígérni a bankok. Újabb és újabb akciók jelennek meg, amelyek alacsonyabb kamatot, kedvezőbb kamatfelárat, több kamatkedvezményt, vagy hosszabb időre rögzített, kiszámíthatóbb törlesztést ígérnek.

A K&H mától elérhető hitelének legvonzóbb eleme, hogy a korábbi hat adósminősítési kategória közül a második legjobbat beépítette az ajánlatába, és azt nemcsak a lakáshitelek, hanem a - valamivel persze drágább - szabad felhasználású hitelek kiváltásakor is megadja.

Ehhez persze fegyelmezetten törlesztő és rendezett anyagi helyzetben lévő adósnak kell lenni - hívja fel a figyelmet a banki ajánlatokat folyamatosan összehasonlító BankRáció.hu hitelszakértője. A K&H ugyanis akkor adja a legalacsonyabb (4,8 százalékos) kamatot, ha az eddigi hitel futamideje alatt az adós soha nem csúszott meg a törlesztéssel (nem volt 30 napot meghaladó késése), nem szerepel a rossz adósok listáján (hivatalosan a Központi Hitelinformációs Rendszerben), nem vette igénybe korábban az árfolyamgátat, jövedelme a bankszámlára érkezik, a kiváltandó hitelt biztosító jelzálogon kívül nincs más teher az ingatlanán, ő maga a tulajdonos, és a teljes tartozását átviszi az új bankhoz. Ha ezek a feltételek mind fennállnak, akkor adja meg a bank a nála elérhető egyik legjobb (K2-es) adósbesorolást, ami a már említett alacsony kamatot eredményezi.

Ráadásul ezt akár 1,05 százalékkal még csökkenteni lehet, tehát 4 százalék alá is el lehet jutni, igaz, ehhez további szigorú feltételeket kell teljesíteni. Merthogy van négyféle extra kamatkedvezmény is a bankot különösen intenzíven használóknak: ha legalább 100 ezer forint jövedelem a bankba érkezik, ha lakásbiztosítást is a K&H-tól vesz az ember, ha még egy kockázati életbiztosítást is köt, és van legalább 5 milliós megtakarítása is a banknál, vagy 300 ezer forint havi nettó jövedelme, ami valamilyen bankszámlára érkezik. Maga a procedúra egyszerű: nem kell semmilyen extra igazolást kérni az eddigi banktól, hiszen az elszámolós levélen minden rajta van (a legfontosabb információ a tőketartozás).

Nem a K&H az egyetlen, amely sokakat próbál megmozdítani, és magához csábítani egy-egy jó ajánlattal. Az Erste például 5 éves kamatperiódussal újított, ami a kiszámíthatóságot kereső adósoknak vonzó elem, a CIB pedig a 12 hónapos kamatperiódusoknál jelenleg minden versenytársánál olcsóbb, ha legalább 8 millió a hitelösszeg. Ami az egyéb költségeket illeti, a CIB, az OTP és a K&H most elenged vagy utólag megtérít szinte minden banki díjat, még a földhivatali költséget is. Maga a bankváltás - tehát az, hogy az adós felmondja az egyik banknál a hitelét, hogy máshová vigye - most egyébként minden banknál díjmentes (törvényileg ez kötelező), de a friss akciók arra utalnak, hogy az új szerződést is több helyen szinte ingyen lehet majd megkötni.

Márpedig ez azt jelenti, hogy tényleg érdemes most minden érintettnek körülnéznie. Gergely Péter ugyanakkor azt javasolja, hogy nem kell kapkodni, a következő hetek is hozhatnak még új ajánlatokat. "Mindenki várja meg az elszámolós levelet, tanulmányozza azt, és kezdje el összehasonlítani a bankok ajánlatait."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.