Oktatás

Elfogadták a Magyar Képesítési Keretrendszerről szóló jelentést

2008-ban európai uniós ajánlás kérte az unió tagállamait, hogy hozzanak létre olyan képesítési keretrendszert, amely megfelel az EKKR-nek.

2015.02.24 17:01MTI

Az Európai Képesítési Keretrendszert (EKKR) felügyelő tanácsadó testület elfogadta a Magyar Képesítési Keretrendszerről szóló jelentést - jelentette be a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár kedden Budapesten.

Maruzsa Zoltán elmondta: 2008-ban európai uniós ajánlás kérte az unió tagállamait, hogy hozzanak létre olyan képesítési keretrendszert, amely megfelel az EKKR-nek. A jelentés elfogadásával az oktatásért felelős három ágazat - a felsőoktatás, a szak- és felnőttképzés, valamint köznevelés - hétéves közös munkája zárult le.

A rendszer célja, hogy európai szinten átláthatóvá és összehasonlíthatóvá váljanak az egyes országokban megszerezhető képesítések.

Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár szólt arról, hogy a nyolcszintű rendszer legalsó szintje az általános iskola 4. osztályának, a 2-es szint az általános iskolai végzettséget tanúsító bizonyítványnak, a 3-as a középfoknak, a 4-es pedig a szakképesítésnek felel meg.

Odrobina László szakképzésért felelős helyettes államtitkár ismertette: a 642 OKJ-s szakképesítést is besorolták több mint 100 szakértő bevonásával. A szakiskolákban megszerezhető szakképesítéseket - amilyen például a villanyszerelő, a szakács vagy a hegesztő - a 4-es szintre sorolták be, az érettségi után megszerezhető szakképesítések pedig az 5. szintre kerültek, vagyis a felsőoktatási szakképesítésekkel azonos szintre. Kiemelte, hogy a besorolás célja a szakképzés presztízsének emelése volt.

Maruzsa Zoltán a felsőoktatás szintjeiről szólva elmondta: a 8-as a doktori fokozat, a 7-es mesterképzés, a 6-os az alapképzések, az 5-ös pedig a felsőoktatási szakképzések szintje.

A nyár végétől minden bizonyítványba és oklevélbe be kell vezetni, hogy az adott képesítés az európai és a nemzeti keretrendszer melyik szintjének felel meg. Az egész EU-ban használatos rendszer pedig segítheti a munkavállalókat nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is, hiszen a szám alapján egy ír vagy egy olasz munkaadó is meg tudja majd ítélni egy magyar diploma értékét - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.