Időközi

Veszprém: tiltott jegyzetelésen kapták a bizottsági tagot

Rendkívüli esemény nélkül zárult az időközi országgyűlési képviselő-választás Veszprém megye 1-es választókerületében - mondta ennek ellenére Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén.

2015.02.22 18:53MTI

Mint mondta, 25 településen szavaznak és 18 külképviseleten.

A 17.30-as részvételi arányokról szólva azt mondta, a választásra jogosultak 42,02 százaléka ment el szavazni, tavaly áprilisban ez az arány 58,44 százalék volt. Pálffy Ilona összehasonlításképpen elmondta: tavaly novemberben, az újpesti időközi országgyűlési választáson 17.30-ig a választásra jogosultak 28,93 százaléka ment el szavazni, vagyis - mint mondta - most Veszprémben "nagyobb az érdeklődés és jobb a megjelenési arány".

Pálffy Ilona elmondta: a névjegyzékben 73 674-en szerepelnek. A külképviseleti szavazásra 42-en jelentkeztek, a legtöbb külképviseleti szavazó, Londonban kívánt voksolni, ott tizen jelezték ezt a szándékukat. Egy választópolgár jelentkezett Szingapúrba, de ő végül nem ment el voksolni, hiába várta a külképviseleti választási iroda.

A választókerület területén belül, de a lakóhelyüktől eltérő településen, 57 választó jelezte, hogy átjelentkezéssel szavazna, és 222-en kértek mozgóurnát.

Az NVI elnöke beszámolt arról, hogy Veszprém 51-es szavazókörében a szavazatszámláló bizottság tagjai azt észlelték, hogy a névjegyzéket vezető bizottsági tag jegyzeteket készít a névjegyzékből. A szavazatszámláló bizottság tagjai felszólították a tagot, hogy fejezze be a jegyzetelést, és határozatban tiltották el a névjegyzék további vezetésétől - mondta Pálffy Ilona. Hozzátette: a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a tagot nem tiltották ki, ehhez nem is lett volna joga a szavazatszámláló bizottságnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.