Transzparencia

Mi van a Vérellátóval?

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) intézkedési tervet dolgozott ki annak érdekében, hogy a terápiás célra nem szükséges, felesleges vérplazmát teljes transzparencia mellett lehessen értékesíteni.

2015.02.20 15:55MTI

A Napi Gazdaság című napilap arról írt pénteki számában, hogy a közbeszerzési eljárás mellőzése miatt 24 millió forint bírságot szabott ki a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem jogerős ítéletében a vérellátó szolgálatra.

Az ügy előzménye, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) megvizsgálta a vérellátó gazdálkodását, és az ellenőrzés során megállapította, hogy a szervezet 2008 és 2012 között a vérkészítmények előállításához szükséges teszteket ugyanattól a társaságtól, a Diagon Diagnosztikai Kft.-től (Diagon Kft.) szerezte be közbeszerzési eljárások eredményeként kötött szerződések alapján, 5,4 milliárd forint értékben. Ugyanakkor az OVSZ további 2,1 milliárd forint összegben közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül is vásárolt vírusteszteket a Diagon Kft.-től.

A közbeszerzési eljárás mellőzése miatti jogsértést a Kehi által kezdeményezett eljárásban a Közbeszerzési Döntőbizottság is megállapította, és a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem jogerős ítéletében 24 millió forint bírságot szabott ki a szolgálatra.

Az OVSZ a véradások során levett vérből készített vérkészítményeket jogszabályban meghatározott áron köteles továbbadni a kórházaknak és egészségügyi intézményeknek. Az OVSZ a vérből előállított vérkészítmények közül azonban a friss fagyasztott plazmát nagy mennyiségben adta át gyógyszergyártó cégeknek is. A Kehi megállapította, hogy Molnár Lajos egykori SZDSZ-es egészségügyi miniszter kérésének megfelelően kötött szerződéssel az OVSZ 2006-tól a jogszabályi előírásokat megsértve, a jogszabályban megállapított árnál jóval alacsonyabb, 60-70 százalékkal kisebb díj ellenében - ami egyébként még az előállítási költséget sem érte el - adta át a plazmát gyógyszergyártási alapanyagként az olaszországi KEDRION S.p.A. cége, a HUMAN BioPlazma Kft., illetve jogelődje részére - olvasható a lapban.

Az OVSZ pénteken MTI-nek küldött reagálásában közölte, a jogszabályi előírásoknak megfelelően a vérellátó intézkedési tervet dolgozott ki, és az abban foglaltak végrehajtása jelenleg is folyamatban van annak érdekében, hogy a terápiás célra nem szükséges, felesleges vérplazmát teljes transzparencia mellett lehessen értékesíteni.

Hozzátették: a pályázati kiírás az OVSZ honlapján elérhető. Közölték továbbá, hogy a Kehi 2008-2012 közötti vizsgálatának jegyzőkönyvét tavaly augusztus 28-án véglegesítették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.