Való világ

Orbán-Putyin találkozó: biztos, hogy mindenki ugyanazon a rendezvényen volt?

A hazai politikai pártok igen eltérően látták Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor találkozóját: míg a kormány elalélt, az ellenzék semmi jót sem tudott megfogalmazni.

2015.02.18 08:16ma.hu

A korany.hu összefoglaló cikke szerint megerősítettük az együttműködést Oroszországgal, és azzal, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megállapodtak abban, hogy az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződés keretein belül eddig fel nem használt gázt Magyarország a jövőben felhasználhatja, és mindig az igénybevételkor fizethet, a "magyar családok energiaellátását és a cégek gázellátását helyezték biztonságba".

Az egyeztetéseket követően gazdasági együttműködési megállapodások aláírására is sor került, amelyek a magyar kormányfő szerint kiválóan szolgálják Magyarország érdekeit. A magyar és az orosz delegáció összesen öt egyezményt írt alá, megállapodás született regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködés, valamint az energetikai továbbképzés és a kazanyi főkonzulátus megnyitása ügyében.

A magyar kormányfő hangsúlyozta, Magyarországnak szüksége van Oroszországra, az orosz piacra és energiára. A hosszú távú gázszállítási szerződést illetően már csak technikai kérdések vannak hátra, a magyar családok és cégek gázellátása biztonságban van - mondta a miniszterelnök. Hozzátette, az Oroszországot sújtó szankciók ártottak a nemzetközi kapcsolatoknak, ezért szükségünk van arra, hogy ismét erősítsük a gazdasági együttműködést.

Orbán Viktor egyúttal az Európai Unió és az Oroszország közötti viszony rendezését is sürgette. Oroszország kirekesztése Európából nem ésszerű – folytatta –, Magyarország és Európa érdeke, hogy biztosan, kiszámíthatóan és ésszerűen oldják meg a helyzetet. A térség biztonságát csak Oroszországgal lehet megvalósítani, amihez sok tárgyalásra van szükség – mondta, hozzátéve, hogy a rendezésnek jó kiindulópontja a minszki tűzszüneti megállapodás.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a nemzetközi kapcsolatok javulásának alapja a béke és az eurázsiai gazdasági együttműködés lehet, eurázsiai együttműködéssel lehet létrehozni az európai egységet. Orbán Viktor kijelentette, Ukrajnát illetően mi a béke pártján állunk, nagy reményt fűzünk a tűzszünethez; az EU is azért jött létre, hogy ne legyen háború. A miniszterelnök hozzátette: kétszázezer érvünk van amellett, hogy Ukrajnában béke legyen: „a béke a konfliktus kezelésének békés módja, nem a konfliktus hiánya”.

Vlagyimir Putyin a megbeszélésekkel kapcsolatban kifejtette: az orosz-magyar gazdasági együttműködés szélesítésének van potenciálja, mivel Magyarországnak fontos partnere Oroszország. A találkozónak azonban az volt az egyik komoly oka, hogy tavaly visszaesés volt tapasztalható a kölcsönös kereskedelem területén. Létrehoztunk több kormányközi bizottságot, amelyeknek az a feladata, hogy ezeket a nehézségeket áthidalja, és regionális együttműködéseket felhasználva megoldásokat találjanak – mondta Vlagyimir Putyin.

Kitért a paksi atomerőmű bővítésére is, emlékeztetett, hogy Oroszország jelentős támogatást nyújt Magyarország számára, a 12 millió eurós projekt 80 százalékát orosz kedvezményes hitelből finanszírozzák. A beruházás lehetővé teszi, hogy Magyarországon csökkenteni lehessen az energiaforrások árát, valamint új munkahelyek jöhetnek létre általa – hangsúlyozta.

A további energiapolitikai együttműködésekkel kapcsolatban elmondta, bízik abban, hogy az, amit a Déli Áramlat projektben létrehoztak a magyar partnerekkel, fel tudják használni a Török Áramlattal kapcsolatos munkában. Hangsúlyozta, hogy támogatják a MOL oroszországi olajkitermelését és, hogy Oroszország továbbra is készen áll a partnerségre az orosz energiahordozók szállítása terén is.

Reméljük, hogy a további együttműködést szolgálják a ma aláírt szerződések is – mondta az orosz elnök. Méltatta a magyar kereskedőházak hatékony tevékenységét, a kulturális kapcsolatok fejlődését, valamint a közös egészségügyi programok sikerét is.

Vlagyimir Putyin megköszönte Magyarországnak, hogy tisztelettel és becsülettel emlékezik meg a hős szovjet katonákról és meghívta a magyar miniszterelnököt Moszkvába a második világháború hetvenedik évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésre.

Ehhez képest: "Putyin megalázta Magyarországot"

A Magyar Liberális Párt szerint a keddi, Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közötti budapesti találkozó arra volt jó, hogy az orosz elnök megalázza a magyar miniszterelnököt és Magyarországot - Fodor Gábor erről keddi, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

A pártelnök megdöbbentőnek nevezte, hogy az orosz elnök azon a Hősök terén koszorúzott, ahol egy még "egészen másik" Orbán Viktor 1989-ben a szovjet csapatok kivonását követelte. Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin ezután a Fiumei úti sírkertben egy olyan parcellánál koszorúzott, ahol a kiírás szerint "az ellenforradalmárokkal szembeni harcban elesett orosz katonák sírját találjuk". A független képviselő úgy fogalmazott: ez egy olyan megalázó gesztus Magyarország és a miniszterelnök felé, ami "önmagában elképesztő", ugyanis a magyar demokrácia kiindulópontja az 1956-os forradalom.

Fodor Gábor megdöbbentőnek nevezte a két politikus találkozójának tartalmát is. Véleménye szerint világos volt, hogy Vlagyimir Putyin "egyfajta vazallusként tekint Orbán Viktorra és Magyarországra". A találkozó önmagában szégyenteljes volt és világossá tette, hogy a magyar miniszterelnöknek "Moszkvából diktálnak" - jelentette ki.

A pártelnök egyúttal kijelentette, Magyarországnak az ad biztonságot, ha Oroszországtól független útvonalon jut gázhoz.

Megjegyezte azt is, Orbán Viktornak fel kellett volna vetnie, hogy megpróbál közvetíteni az ukrajnai konfliktus rendezésében.

Orbán Viktor "elárulta a magyar nemzeti érdeket"

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök elárulta a magyar nemzeti érdeket a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való budapesti tárgyalásán.

Tóth Bertalan, a szocialista párt frakcióvezető-helyettese kedd esti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: az orosz elnök "biodíszletnek" használta Magyarországot, hogy megmutassa, van olyan uniós és NATO-tagország, ahol barátsággal fogadják.

Hozzáfűzte, hogy Vlagyimir Putyin arra is felhasználta a találkozót, hogy a hosszú távú gázszállítási szerződésből le nem hívott gázt drágábban adhassa, olyan áron, amit a világpiaci helyzet nem indokol. Mint mondta, a magyar érdek az lett volna, hogy olcsóbban lehessen a gázmennyiséget lehívni, az árcsökkenés pedig a magyar embereket illetné meg.

Az ellenzéki politikus szerint a munkalátogatást követő sajtótájékoztatón kiderült, hogy Oroszország "szemet vetett" a magyar gáztározókra, de a részletekről nem esett szó.

Tóth Bertalan azt követelte, hogy hozzák nyilvánosságra a kétórás megbeszélés minden részletét, mert kizártnak tartja, hogy csak a tárcák közötti egyezményekről lett volna szó.

Orbán Viktor "a teljes függés útjára vitte Magyarországot"

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök az Oroszországgal szembeni teljes függés útjára vitte Magyarországot a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való keddi tárgyalásokon.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke az orosz elnök és a magyar miniszterelnök közös budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva újságírók előtt kijelentette: erősödött Magyarország kitettsége, amely a gázfüggőség tekintetében a visegrádi országok közül már eddig is a legjelentősebb volt.

Az ellenzéki politikus bírálta a magyar miniszterelnököt, aki szerinte Putyinhoz és birodalmához "dörgölőzött". Kijelentette: változtatni kellene az ország energiapolitikáján.

Szél Bernadett bírálta a kormányfőt, amiért nem a paksi bővítésről szóló paktum felmondására és a szovjet titkosszolgálat, a KGB Magyarországgal kapcsolatos aktáinak megismerhetővé tételére használta fel a találkozót.

"Putyin csak parádézott"

Az Együtt indokolatlannak és aggasztónak tartja az orosz elnök magyarországi látogatását, amelynek a párt szerint az egyetlen oka az volt, hogy Vlagyimir Putyin az Európai Unióban "parádézhasson".

Szelényi Zsuzsanna, a párt független országgyűlési képviselője az orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva kedden este újságíróknak azt mondta: Magyarország számára a látogatásnak nincs hozadéka, és a jelenlegi politikai helyzetben semmi ok nem volt Vlagyimir Putyin fogadására.

Kijelentette, hogy az Európai Unió diplomáciai karanténban tartja Oroszországot az ukrajnai fegyveres agresszióban való részvétele miatt, Orbán Viktor azonban lehetővé tette, hogy Oroszország rést üssön ezen. Szerinte ezért történelmi felelősség terheli a magyar miniszterelnököt.

Szerinte a kedden aláírt szerződések nem indokolják a legmagasabb szintű találkozót.

Szelényi Zsuzsanna aggasztónak nevezte, hogy a Gazprom további lehetőséghez jut a magyarországi gáztározók használatában, de mint mondta, újabb Pakssal kapcsolatos szerződéseket is előre vetít a találkozó. A politikus ugyancsak aggasztónak nevezte a Déli Áramlat "utódjáról" szóló egyeztetéseket is.

Egyáltalán mit csinált Vlagyimir Putyin Magyarországon?

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint Orbán Viktor Oroszország előretolt bástyájává alakítja Magyarországot.

Jávor Benedek kedd esti sajtótájékoztatóján Vlagyimir Putyin budapesti látogatására, illetve az orosz elnök és a magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva úgy fogalmazott: a sajtótájékoztató után egyetlen kérdés maradt nyitva, "mit is csinált Vlagyimir Putyin Magyarországon".

Az európai parlamenti képviselő szerint a bejelentett megállapodásokat részben helyettes államtitkári szinten szokták megkötni, a hosszú távú gázszerződésben bennmaradt gáz lehívásáról szóló megállapodások pedig már korábban megszülettek, ezért emiatt sem volt szükség a találkozóra.

Jávor Benedek kitért arra is: délután a Fiumei úti temetőben "az ellenforradalmi emlékmű" megkoszorúzásával elárulták Magyarország múltját, este pedig elárulták Magyarország jövőjét. A sajtótájékoztatón világossá vált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Oroszország előretolt bástyájává alakítja Magyarországot, az orosz érdekek határozott képviseletét vállalja az EU-n belül - jelentette ki.

Az ellenzéki politikus szomorú történelmi pillanatnak nevezte, hogy a magyar miniszterelnök letette a voksot "egy birodalmi hangot megütő, agresszív külpolitikát valló" Oroszország mellett. "Ennek az Oroszországnak lettünk a legvidámabb barakkja" - mondta Jávor Benedek.

"Orbán elárulta Európát és Magyarországot"

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök kedden elárulta Európát, az európai közösséget és Magyarországot - mondta kedd esti, budapesti sajtótájékoztatóján Niedermüller Péter, az ellenzéki párt alelnöke.

Az EP-képviselő Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti találkozójára és az azt követő sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált.

Az ellenzéki politikus szerint a magyar kormány "gyáván elmismásolta" azt a tényt, hogy az orosz-ukrán konfliktusban Oroszország az agresszor.

Azt is Vlagyimir Putyinnak kellett "kiböknie", hogy a paksi szerződésről is tárgyaltak, és hosszú évtizedekre "lényegében gyarmattá tették Magyarországot" azzal, hogy eladósították az egész országot - jelentette ki Niedermüller Péter.

Amikor Orbán Viktor eurázsiai összefogásról beszélt, akkor tulajdonképpen az EU politikájával fordult szemben - vélekedett. A miniszterelnök arra vállalkozott, hogy olyasmit képvisel Brüsszelben, amelyet az EU egésze elutasít - tette hozzá, megjegyezve: Magyarország már így is "pária" az európai közösségen belül.

Végül felhívta a figyelmet: Orbán Viktor egyfelől megengedte, hogy az orosz elnök megkoszorúzza az 1956-os forradalom ellen harcoló orosz katonák emlékművét, másfelől pedig a rezsicsökkentést összekapcsolta "a biztonságos orosz gáz illúziójával".

Másik nézőpont

A Nézőpont Intézet elemzése szerint a magyar kormányfő "nem hintapolitikát folytat a nyugati szövetségi rendszer tagjaként, hanem a reálpolitika elveit követi, anélkül, hogy figyelmen kívül hagyná a NATO vagy az EU értékeit és érdekeit".

Meglátásuk szerint a hosszú távú gázszerződés lejárta, a magyar és a regionális energiabiztonság, valamint a gazdasági kapcsolatok erősítése a feszült világpolitikai helyzet ellenére sem engedte a magyar kormányzatnak, hogy halogassa a találkozót.

A magyar külpolitika viszont ezzel együtt sem tekinthető különutasnak - emelték ki. A kormányfő nyugati szövetségi rendszer melletti elkötelezettségét mutatja a többi között az, hogy a kárpátaljai magyar közösség és az egyoldalú orosz energiafüggőség miatt meglévő különleges magyar érdekek figyelembevételén túl egyértelműen kiállt az ukrán helyzet stabilizálását szolgáló minszki tűzszüneti megállapodás mellett.

Orbán Viktor - Angela Merkel német kancellárhoz és Francois Hollande francia elnökhöz hasonlóan - annak a véleményének adott hangot, hogy a hosszú távú békét és stabilitást kizárólag a Putyin elnökkel folytatott párbeszéd fenntartásával lehet előmozdítani - írták az elemzésben.

A Nézőpont Intézet hangsúlyozta: a keddi találkozó alapján nehezen lehet a jövőben "egyoldalú oroszpártisággal" vádolni külföldön a magyar kormányfőt. Megítélésük szerint belföldön pedig az ellenzék aligha "kreálhat hitelesen" politikai botrányt a látogatásból, hiszen a találkozó a parlamenti frakcióvezetők és a miniszterelnök hétvégi egyeztetésén is elhangzottakhoz képest nem hozott irányváltást.

Mindeközben...

Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete kedden ebédet adott a NATO-tagállamokat képviselő kollégáinak, és az esemény díszvendége Mihajlo Junger, a budapesti ukrán nagykövetség ügyvivője volt.

Beszédében - amelyet az amerikai nagykövetség honlapján tettek közzé - Colleen Bell kiemelte: a minszki megállapodás valódi próbáját a teljes körű végrehajtása jelenti, beleértve az erőszak megszűnését és az ukrán határ feletti ukrán ellenőrzés helyreállítását.

Mindannyian "óvatosan bizakodóak vagyunk" a múlt heti minszki ígéreteket illetően - mondta. Véleménye szerint a tűzszünet végrehajtása elég bizonytalan, és - mondta - az Egyesült Államok a minszki megállapodások teljes körű érvényesítésére szólít fel Debalceve környékén is.

Colleen Bell köszönetet mondott Angela Merkel német kancellárnak és Francois Hollande francia elnöknek a tűzszünet létrehozásáért tett diplomáciai erőfeszítéseikért.

Az amerikai diplomata hangsúlyozta az egységes fellépés jelentőségét. A szankciók kérdésében mutatott egységesség egyértelmű üzenet volt Oroszországnak, hogy "bennünket nem lehet megosztani", nem fogadjuk el az "új Oroszország" jövőképét, nem fogadjuk el az orosz magyarázatot a malajziai repülőgép lelövéséről, a mariupoli civilek elleni rakétatámadásokat és az ártatlan embereket "gyilkoló vagy megnyomorító szeparatisták toborzásával, felszerelésével és felfegyverzésével kapcsolatos folyamatos valótlanságokat sem". Mi erre nemet mondunk, Ukrajna szuverenitására pedig igent - hangoztatta.

Colleen Bell azt mondta: Oroszország és a szeparatisták elkötelezettségét nem a szavaik, hanem a tetteik alapján fogják megítélni. Emlékeztetett: Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenleg Budapesten tartózkodik. "E napot nem is tölthetnénk jobban, mint hogy az Ukrajna szuverenitásáról és jövőjéről táplált reményeinkre összpontosítsunk" - zárta szavait az amerikai nagykövet.

Az eseményen részt vett Benkő Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Lengyelország, Olaszország, Kanada, Szlovákia, Litvánia és a Csehország nagykövete, valamint a norvég, a lett és a német nagykövetség ügyvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.