Kirendelt ügyvédként követelt pénzt

Vádlottak padjára ültetik a telhetetlen ügyvédnőt

Ügyvédi visszaélés bűntette miatt emelt vádat a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség egy kecskeméti ügyvédnővel szemben. A nő kirendelt védőként követelt pénzt két védencétől.

2015.02.16 09:08Havariapress

A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség ügyvédi visszaélés bűntette miatt vádat emelt egy kecskeméti ügyvédnő ellen, aki kirendelt védőként 2013. november 9-én, valamint 2013. november 14-én pénzt kért kettő védencétől azért, hogy védelmüket ellássa, illetve egyikük ellen az ügyészség ne emeljen vádat, míg a másik ügyfél ne kerüljön előzetes letartóztatásba.

Az első ügyben a kecskeméti ügyvédnő egy nyomozó ügyészségi ügyben volt a kirendelt védője egy fiatalkorú férfinek. 2013. november 9-én a fiatalkorú gyanúsítottként történt kihallgatása után az ügyvéd azt mondta a fiatalember anyjának, hogy megpróbál intézkedni azért, hogy az ügyészség ne emeljen vádat a fia ellen.

Ezen kívül kért 100 ezer forintot is, hogy a fiatalkorút képviselje és megelőzze az eljárás elhúzódását. Az ügyvédnő a telefonszámát és a bankszámlaszámát is megadta a fiatalkorú gyanúsított anyjának. Miután pedig nem fizettek, a visszaéléssel vádolt ügyvéd többször felhívta a fiatalkorú anyját, hogy utalják az összeget.

Az ügyvédnő egy rendőrségi ügyben is kirendelt védő volt, ezen alkalommal egy őrizetbe vett férfi védelmét látta el, akinek előzetes letartóztatásáról a Bajai Járásbíróság nyomozási bírájának kellett dönteni. A nyomozási bíró ülése előtt az ügyvédnő megkereste a gyanúsított élettársát és anyját.

Közölte velük, hogy csak akkor utazik el Bajára az ülésre, ha fizetnek neki 50 ezer forintot, mert kirendelt védőként nem térítik meg az útiköltségét. Az ügyvédnő azt is közölte, hogy ha őt hatalmazzák meg és fizetnek neki 1,5 millió forintot, akkor intézkedik, hogy a férfi egyszemélyes zárkába kerüljön, az ügyét gyorsan nyomozzák és előzetes letartóztatás helyett enyhébb kényszerintézkedést rendeljenek el vele szemben.

A hozzátartozók ebben az esetben sem fizettek. Az ügyvédnő e cselekményeivel a hivatásából folyó kötelességeit haszonszerzés végett megszegte, jogtalan hátrány okozása érdekében megsértette az ügyvédi törvény és a kirendelt védők díjazására vonatkozó rendelet szabályait.

A kirendelt védők ugyanis nem az ügyfelektől várt, hanem a jogszabályban meghatározott, hatóságok által kifizetett díjazás ellenében végzik feladataikat. A szabadlábon védekező ügyvédnőt a nyomozó ügyészség 2 rendbeli, haszonszerzés végett elkövetett ügyvédi visszaélés bűntettével vádolja, bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.