A XIII. kerületben

A tiszteletadás esete a Jobbikkal - lemondatnák a képviselőt

Tóth József arra kérte a képviselőket, hogy egyperces, néma felállással adózzanak a kerület díszpolgára, Schweitzer József emlékének.

2015.02.13 07:41MTI

Nem állt fel a XIII. kerületi önkormányzat testületi ülésén a jobbikos Benke László, amikor mindenki a kerület díszpolgárára, a múlt héten elhunyt Schweitzer Józsefre emlékezett. A képviselőtestület ezért nyilatkozatban szólította fel lemondásra a jobbikos képviselőt.

Felszólították a főváros XIII. kerületi önkormányzatának képviselői Benke Lászlót, a testület jobbikos tagját, hogy mondjon le mandátumáról, mert ülve maradt, amikor a képviselő-testület ülésén egyperces felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbira.

Gellért Lajos, a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense szerint a csütörtöki testületi ülésen, Tóth József polgármester méltatta napirend előtt a közelmúltban elhunyt Schweitzer Józsefet, aki a kerület díszpolgára. Ezután, amint egy ilyen megemlékezéskor szokás, arra kérte a képviselőket, hogy egyperces, néma felállással adózzanak Schweitzer József emlékének. Mindenki felállt, kivéve Benke László jobbikos képviselőt. A vita során rákérdeztek erre a képviselőnél, aki közölte, "tudatos volt ez a döntés" a részéről.

Az önkormányzat elítéli ezt a "durva, kirekesztő, provokatív" cselekedetet, és erről közös nyilatkozatot is tettek, amelyet - az egyetlen jobbikost kivéve - valamennyi, a testületbe képviselőket adó párt (az MSZP-Lokálpatrióták Egyesülete, a Fidesz-KDNP, az Együtt-PM-DK-MoMa és az LMP) minden képviselője egyetértésben írt alá.

A nyilatkozatban felszólították Benke Lászlót, hogy nyilvánosan kövesse meg a kerület közösségét, "minden jóérzésű magyar embert", és mondjon le mandátumáról. A Jobbikot is felszólították, hogy határolódjon el Benke Lászlótól.

Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, a Rabbiképző Intézet volt igazgatója, egyetemi tanár életének 93. évében hunyt el február 5-én.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.