Magyar Hírlap

Kárpótlások: pluszjuttatás nyugdíj-kiegészítés formájában

Noha a klasszikus kárpótlási kérelmek beadási határideje lejárt, a mai napig érkeznek az Igazságügyi Hivatalhoz kárpótlással összefüggő igények.

2015.02.11 08:29MTI

Még ma is érkeznek az Igazságügyi Hivatalhoz kárpótlással összefüggő igények - mondta el a Magyar Hírlapnak Szeiberling Tamás főigazgató.

Noha a klasszikus kárpótlási kérelmek beadási határideje lejárt, a mai napig érkeznek az Igazságügyi Hivatalhoz kárpótlással összefüggő igények - mondta el a Magyar Hírlapnak Szeiberling Tamás, a hivatal főigazgatója.

A lap szerdai számában közölt interjúban a szakember elmondta: 14 folyó-kilométernyi irat gyűlt össze a hivatalnál, ezek bizonyítékok, okiratok, kézzel írott beadványok, külföldről és Magyarországról egyaránt.

Ismertette: vagyoni sérelem miatt, több mint 1,25 millió kérelemnek helyt adva mintegy 81 milliárd forintot fizetett ki a magyar állam a rendszerváltozás óta, szabadságkorlátozás miatt, személyi kárpótlás címén 57 milliárd forintot fizettek ki kárpótlási jegyben 212 ezer helyt adó döntés alapján. Szeiberling Tamás hozzátette: a kárpótlási jegyben járó kárpótláson kívül szabadságkorlátozás miatt további 62 ezren életjáradékban részesültek. Életvesztés miatt megközelítőleg 27 milliárd forint egyösszegű pénzbeli kárpótlást kaptak az érintettek hozzátartozói.

A kárpótlási jegyek még ma is forgalomban vannak a tőzsdén, ezekkel leginkább földhöz lehetett jutni az árveréseken, de értéküket erősen befolyásolta a velük folytatott spekuláció. A még fel nem használt kárpótlási jegyeket jelenleg egy pénzintézet őrzi.

Ferenczi Aniella, az igazságügyi szakmai felügyeleti és módszertani főosztály vezetője a lapnak elmondta: kérelmet 1994-ig lehetett beadni, a személyi kárpótlás pedig 2012. március 30-án zárult le. Azonban egy tavaly elfogadott kormányrendelet újabb lehetőséget nyitott meg nyugdíj-kiegészítések formájában. Ez nem klasszikus értelemben vett kárpótlás, hanem kárpótlási célú pluszjuttatás. Ezek az eljárások folynak még most is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.