Jogszabálytervezet

Kitiltják a 10 évesnél idősebb taxikat

Az egész országban nem lehetnek majd 10 évesnél idősebb taxik.

2015.02.10 09:49MTI

A készülő jogszabálytervezet szerint két év múlva nem lehetne Magyarországon tízévesnél idősebb autóval taxizni, de egységes megjelenést nem írnának elő - írta a Napi Gazdaság kedden.

A lapnak Metál Zoltán, az Országos Taxi Szövetség elnöke elmondta, hogy az öreg autókat 2017. december 31-ig kellene kivonni a taxinak használt gépjárműparkból. Jelenleg mintegy 9500 taxi van Magyarországon, ennek valamivel több mint a fele Budapesten, ahol a korábban már megszületett rendelet szerint az idei év közepéig cserélhetik le a tíz évnél idősebb kocsikat. A vidéki taxik életkora Metál Zoltán szerint 8-12 év között lehet.

A jogszabálytervezet a járművek műszaki követelményei és életkorára vonatkozó elvárások mellett a járművezetőkre vonatkozó elvárt szakmai képezettséget is megfogalmaz majd. Az ugyanakkor például nem szerepel a tervezetben, hogy országosan egységes színűek legyenek a taxik. Bár az egységes megjelenés tetszik a vidéki településeknek, de erről az adott helyen kell határozni - mondta az Országos Taxi Szövetség elnöke.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a taxis tevékenységet országosan szabályozó kormányrendeletre vonatkozó előterjesztést legkorábban február végén tervezi benyújtani a kormánynak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.