Közös munka

Biztos megélhetést kínál a romáknak a honvédség

A most aláírt megállapodásban a HM és az ORÖ vállalja egy olyan kiadvány megjelentetését, amely bemutatja a közös munka eddigi sikereit, ezek hatását a roma és nem roma fiatalok tanulmányaira, pályaválasztására.

2015.02.09 18:18MTI

Az ORÖ által fenntartott iskolákban olyan programokat hívnak életre, amelyek vonzóvá teszik a Magyar Honvédség felsőoktatási rendszerét, közös kulturális és sportrendezvényeket szerveznek, az állami ünnepségeken pedig roma származású fiatalok is részt vesznek majd.

A romák társadalmi felzárkózását segítő program eddigi eredményeként már most is minden katonai szervezetnél vannak esélyegyenlőségi referensek - írták.

A tárca a közelmúltban készített egy filmet a sikeres roma katonai életpályáról Jövőjük a haza védelme címmel, továbbá kiállításokat, esélyegyenlőségi táborokat szerveznek, és rendszeresen kiírják a Lippai Balázs-ösztöndíjat is a kiemelkedően teljesítő roma és hátrányos helyzetű diákok számára. Ezen túlmenően a katonák a tiszt- és altisztjelöltek körében népismereti beszélgetéseket szerveznek, amelyeken a hallgatók betekinthetnek a romák történetébe, életmódjuk sokszínűségébe, a társadalomban elfoglalt szerepükbe, az előítéletesség és diszkrimináció problematikájába, a hadseregben elfoglalt helyzetükbe.

A HM közleményében kiemelte: a honvédelmi tárcának a romák társadalmi integrációját segítő programja teljesítményen alapuló megítélést, biztos megélhetést és a közösséghez tartozás érzését kínálja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.