Adótörvény javaslat nem megfelelő

Fidesz: az emberek terhei megint nem csökkennek

Az emberek terhei megint nem fognak csökkenni - reagált Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a pénzügyminiszter által pénteken benyújtandó adótörvény-javaslatra, amelynek tartalmát Veres János pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón ismertette.

2008.09.19 16:42MTI

A szóvivő szerint az adótörvényeknek segíteniük kellene a gazdasági növekedés beindulását és a feketegazdaság visszaszorítását. Azonban a pénteken benyújtandó adóváltoztatások mindkét funkció betöltésére alkalmatlanok - mondta. 

Szijjártó Péter
budapesti sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy az adótörvények újabb Gyurcsány-csomagot jelentenek a vállalkozások számára, mert terheik növekednek, a társasági adó emelése pedig szembemegy minden nemzetközi tendenciával. "Igaza lett azoknak a szakértőknek, akik már a kezdeti változatok nyilvánosságra kerülésekor koncepciótlan adókavalkádnak nevezték a kormány előterjesztését" - fogalmazott. 

A szóvivő szerint az adótörvények nem adnak választ Magyarország legnagyobb kihívásaira, például arra, hogy nálunk a legalacsonyabb a gazdasági növekedés az Európai Unióban. Az adótörvény-javaslat azt mutatja, hogy hamis és hazug a kormánynak az propagandapróbálkozása, hogy elhitesse az emberekkel, 2010-ig másfél-két olyan év jön, amikor minden könnyű lesz, és a nyugodt építkezés fázisát élhetik át - fűzte hozzá Szijjártó Péter. Arra az újságírói kérdésre, hogy a Fidesz mit tesz, Szijjártó Péter úgy válaszolt: a párt már tett lépéseket, benyújtotta például az áremelkedések elleni kezdeményezését az Országgyűlésnek, hogy csökkenjen a távhő, az alapvető élelmiszerek és a benzin árának adótartalma. Ez egy azonnali tehercsökkenést jelentett volna az emberek számára - jegyezte meg. 

Az úgynevezett Robin Hood-adóval kapcsolatban közölte: nyilvánvalóan mérsékelni kell a családok gáz- és távhőár-emelkedésből fakadó kiadásnövekedését, azonban míg a Robin Hood-adóval csak 2.000-2.200 forintos havi kiadáscsökkenést érhetnének el családonként, addig a távhő áfájának mérséklésével 3.500 forintot. Veres János pénzügyminiszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: az adóváltoztatások nyomán összességében 205 milliárd forinttal csökken az adóterhelés, ennek harmada a lakosságnál, kétharmada a vállalkozásoknál jelentkezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.