Ma reggel

Autóhitelesek: van remény, ha nem volt kockázatfeltáró nyilatkozat

Azok is perelhetnek, akiknek már elvették autójukat, ez újabb kártérítési felelősséget alapozhat meg a fogyasztók tekintetében.

2015.02.06 10:45ma.hu

ifj. Lomnici Zoltán szerint meg kellene vizsgálni, miért nem vette figyelembe az akkori kormányzat azt a 2004-es ombudsmani állásfoglalást, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a hitelintézeti törvényt úgy módosítsák, hogy az átlátható tájékoztatást és kockázatfeltáró nyilatkozatot is tartalmazzon.

ifj. Lomnici Zoltán ügyvéd az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: a kockázatfeltáró nyilatkozat az árfolyamkockázatról, illetve annak törlesztőrészletekre gyakorolt hatásairól is részletes tájékoztatást kell, hogy adjon, azonban a Kúria jogegységi határozata, amely pozitív irányba mozdította el a későbbi jogalkotást, azt mondja ki: néha még ez a kockázatfeltáró nyilatkozat is kevés. Hiszen joggal bízhatott egyes szerződéseknél az ügyfél abban, hogy nem valós, nem reális a kockázat, illetve van egy maximum - húzta alá.

Kiemelte: számos olyan szerződés jutott a Kúria birtokába, ahol kiderülhetett, téves vagy félrevezető volt a tájékoztatás.Az ügyvéd elmondta: 2004 májusában Lenkovics Barnabás akkori állampolgári jogok országgyűlési biztosa ombudsmani állásfoglalásban az állt, hogy felhívja az akkori igazságügyi miniszter és pénzügyminiszter figyelmét arra, hogy a 13/93-as tanácsi irányelv alapján tisztességes, átlátható tájékoztatási szabályzatot készítsenek, vagyis a hitelintézeti törvényt úgy módosítsák, hogy átlátható tájékoztatást és kockázatfeltáró nyilatkozatot is tartalmazzon, és ilyen alapokra helyezzék a hitelezési gyakorlatot. Ez a rendelkezésre álló információk alapján nem következett be - szögezte le, hozzátéve, meg kellene vizsgálni, miért nem vette figyelembe az akkori kormányzat az ombudsmani állásfoglalást.

A végtörlesztést követő 5 éven belül is lehet indítani eljárásokat, és természetes, hogy a perindítási jogosultság minden egyes esetben vizsgálandó - jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán. Hozzátette: azok is perelhetnek, akiknek már elvették autójukat, ez újabb kártérítési felelősséget alapozhat meg a fogyasztók tekintetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.