Vis maior

Ha nem esővíz okozta a Déli pályaudvari támfal csúszását, akkor mi?

Január 25-én támfalkövek hullottak a sínekre a Déli pályaudvari vasúti alagút kelenföldi oldalán, másnap pedig a támfal is megcsúszott. Az már biztos, hogy nem az esővíz a ludas...

2015.02.03 12:41MTI

Az önkormányzat által felkért szakértő előzetes véleménye szerint mégsem a Csukló utca felől érkező nagy mennyiségű csapadékvíz mosta alá a támfalat a Déli pályaudvari alagút kelenföldi oldalán. A MÁV szerint nem mérvadó ez a vélemény, tartanak a vasúttársaság saját szakértői vizsgálatai.

Milassin Levente, az érintett XI. kerületi önkormányzat sajtófőnöke arról számolt be: a Budapesti Műszaki Egyetem az önkormányzat által felkért független szakértőinek előzetes véleménye alapján nem a Csukló utcán megjelenő csapadékvíz okozta a támfal megcsúszását. A szakértők szerint a Kis-Gellért-hegy lába alatt futó rétegvizek, szivárgó vizek játszhattak szerepet a támfal alámosásában - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ennek megfelelően a helyreállítási és egyéb költségeket a MÁV Zrt.-nek kell-e állnia, Milassin Levente azt felelte: ez a végleges szakértői vélemény elkészülte után mondható meg. Az elővárosi közlekedés szünetelése, illetve a Déli pályaudvaron dolgozó vállalkozók bevételkiesése miatt komoly kártérítési perekre lehet számítani, így az összköltség több százmilliós, akár milliárdos nagyságrendű is lehet. Bár az önkormányzat szívesen közreműködik a helyreállításban, az anyagi felelősséget nem vállalja - mondta a sajtófőnök.

Azért, hogy "minden lehetőséget kizárjanak", az önkormányzat még az első támfalcsúszás után elhelyezett egy bitumensávot a Csukló utca kanyarulatában, ezt a vasúttársaság homokzsákokkal is megerősítette - jegyezte meg.

A sajtófőnök közlése szerint hétfőn az önkormányzat, a katasztrófavédelem, a bányakapitányság és a vasúttársaság munkatársai közös helyszíni bejárást tartottak.

Milassin Levente az MTI megkeresésére elmondta: délután a műszaki-technikai munkatársak találkoztak a MÁV és az önkormányzat részéről. A kármentesítésről tárgyaltak, arról, hogy "a jelenlegi műszaki állapotokat hogyan lehetne stabilizálni", és melyik félnek mennyit kellene segítenie ebben. Az az elsődleges feladat, hogy minél hamarabb elindulhasson a vasúti közlekedés - tette hozzá.

Közölte: várhatóan csütörtök délelőttre meglesz a végleges szakértői vélemény, és az alapján újabb tárgyalást kell kezdeményezniük a MÁV-val.

A vasúttársaság kedd délutáni, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint még nem mérvadó az önkormányzat által felkért szakértő előzetes véleménye. Tartanak a MÁV belső és külső szakértői vizsgálatai, beleértve a geotechnikai és hidrológiai szakvélemények összeállítását is.

Hozzátették: a MÁV ezzel párhuzamosan folytatja a kárhelyreállítással kapcsolatos előkészületeket és egyeztetéseket, annak érdekében, hogy mielőbb újraindulhasson a vonatforgalom az alagútban és a pályaudvaron.

Január 25-én támfalkövek hullottak a sínekre a Déli pályaudvari vasúti alagút kelenföldi oldalán, másnap pedig a támfal is megcsúszott. Az első vizsgálatok szerint ezt az okozta, hogy a XI. kerületi önkormányzat kezelésében lévő Csukló utcánál felgyülemlett a csapadékvíz, emiatt megcsúszott az ottani földút, és a víz alámosta a támfalat is. Szombaton újabb kövek estek le a vágányra és tovább csúszott a támfal földje a Déli és a Kelenföldi pályaudvarok közötti alagútnál.

A MÁV Zrt. a támfal első megcsúszásakor lezárta az alagútnál lévő egyik vágányt és átszervezte a Déli pályaudvar közlekedését, szombaton pedig teljesen lezárta a pályaudvart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.