Merkel Budapesten

Az Andrássy diákjainak Európa alapjairól és a sokszínűség fontosságáról beszélt a kancellár

A pluralizmust, a békét és a szabadságot nevezte "Európa alapjának" Angela Merkel a német nyelvű egyetemen tartott előadásában hétfőn Budapesten.

2015.02.02 18:50MTI
Ancsin Gábror/Andrássy Egyetem

A német kancellár azt mondta, hogy ezekért az értékekért kell síkra szállni most az ukrán konfliktusban, és ezek alapján kell a kontinens országainak közösen fellépniük a kisebbségek kirekesztése ellen. Ezeket az értékeket tükrözik a civil szervezetek és a független média is.

Az ukrán válsággal kapcsolatban úgy fogalmazott, Oroszország cselekedetei szembemennek ezekkel az eszmékkel, az erősebb jogát próbálják a jog erejeként feltüntetni. Bírálta Oroszországot, hogy megsérti Ukrajna szabad és békés berendezkedését, és azt a jogát, hogy szabadon dönthessen sorsáról. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Oroszországgal jó kapcsolatokat kell kialakítani, a biztonságot Oroszországgal együttműködve, és nem ellene kell megvalósítani.

Merkel hangsúlyozta, hogy a tavaly szeptemberi minszki egyezményt meg kell valósítani. Szerinte ettől függ "hozzáállásunk" az Oroszország elleni szankciókhoz. Ezek a szankciók veszteséget jelentenek az Európai Uniónak, de - mint hangsúlyozta - a szabadságot és a jogot tiszteletben kell tartani.

A párizsi vérengzésről szólva hangsúlyozta, hogy Európa nem hajolhat meg a terroristák ördögi logikája előtt. A franciaországi gyilkosságokkal kapcsolatban felhívta a figyelmet az iszlamista terrorizmus és az antiszemitizmus fenyegetésére.

Európának valóra kell váltania a békéről, a jólétről és a szabadságról szóló ígéreteit, a társadalmi megosztottság helyett összefogás kell, olyan politikai berendezkedés, amelyben az ellenzék nem ellenség, hanem partner a vetélkedésben - hangsúlyozta. Azt mondta, hogy a többségnek, különösen ha ez nagy aranyú, mértéktartónak kell lennie, és védenie kell a kisebbségeket. A kancellár szerint az alkotmánnyal óvatosan és konszenzusra törekedve kell "bánni".

Fotó: Szecsődi Balázs/Andrássy Egyetem

Angela Merkel kiemelte a sokszínűség fontosságát. Ezzel kapcsolatban Konrád György magyar író azon kijelentését idézte, hogy "gazdagok vagyunk, mert miénk ez a sokszínű kert". A sokszínűségből a legtöbbet kell kihozni, és harcolni kell az előítéletek ellen. A vallási és etnikai kirekesztésnek nem lehet helye a társadalomban - mutatott rá a kancellár, hangsúlyozva, hogy a társadalomban konszenzusorientált magatartásra van szükség.

A német kancellár visszaemlékezett arra, hogy Európa, a szabadság és a függetlenség eszméje milyen sokat köszönhet a magyaroknak. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta az 1956-os forradalom jelentőségét, valamint az 1989-es magyarországi határnyitást, kiemelve az akkori reformkommunisták és a polgári ellenzék szerepvállalását. A határnyitással kapcsolatban olyan iránymutató döntésről beszélt, amely - mint fogalmazott - megnyitotta a szabadsághoz és az egységhez vezető utat. "Mi, németek ezt soha nem felejtjük el" - hangsúlyozta a kancellár.

A magyar-német kapcsolatokat Angela Merkel szorosnak nevezte. "Gazdaságaink összefonódása példaszerű" - mondta, emlékeztetve arra, hogy hatezer magyarországi német vállalat 300 ezer magyarnak biztosít munkát. Ezt a tényt, az adó- és gazdaságpolitikai intézkedések meghozatalakor figyelembe kell venni - tette hozzá.

Beszédében a pluralizmus és a nyitottság, valamint a tolerancia fenntartása mellett legfontosabbnak az európai egység megőrzését nevezte. A kontinenst ki kell vezetni az adósságválságból - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy ezt a válságot még messze nem sikerült legyőzni. Szükségesnek nevezte a munkanélküliség, különösen a fiatalkori munkanélküliség elleni erőfeszítéseket.

Az MTI értesülése szerint a német kancellár saját kérésére látogatott el a német támogatással működő egyetemre, amely az egyetlen német nyelvű felsőoktatási intézmény német nyelvterületen kívül. Angela Merkel kérése volt, hogy az előadás után az öt legtekintélyesebb budapesti egyetem és a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak kérdéseire válaszolhasson.

Az egyetem tükörtermében mintegy nyolcvan hallgató kapott helyet, míg a többiek a szomszédos Andrássy teremből kivetítőn követhették az előadást. A meghívott magas rangú vendégek között volt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is. A kancellárt Masát András, az Andrássy egyetem rektora üdvözölte. A kancellár még az előadás előtt vette át a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori kitüntetését.

Angela Merkel immár másodszor kereste fel az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemet. 2007. augusztusi budapesti látogatásakor ugyancsak előadást tartott az egyetemen, az Európai Unió előtt álló feladatokról és a kétoldalú, elsősorban kulturális kapcsolatokról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.