Migránsok

Módosítaná a menekültügyi törvényt a Magyar Liberális Párt

Megszüntetné a befogadottak munkavállalási korlátozását, hatvanról harminc napra csökkentenék a menekültügyi őrizetet, meghosszabbítanák a menedékkérők jogorvoslati határidejét.

2015.01.27 13:30MTI

Több ponton kezdeményezi a menekültügyi törvény módosítását a Magyar Liberális Párt (MLP) – közölte Bősz Anett, a párt ügyvivője kedden Békéscsabán, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Menekültügyi Őrzött Befogadó Központja előtt tartott sajtótájékoztatón.

Kifejtette: az MLP megszüntetné a befogadottak munkavállalási korlátozását, hatvanról harminc napra csökkentenék a menekültügyi őrizetet, meghosszabbítanák a menedékkérők jogorvoslati határidejét. Lehetővé tennék az oltalmazottak számára is, hogy családegyesítési céllal tartózkodási eljárást indítsanak, továbbá kezdeményeznék, hogy ne legyen visszaküldhető az a menedékkérő, aki önhibáján kívül nem tudja igazolni származási országát.

Bősz Anett arra a kormánypárti javaslatra, miszerint akár néhány nap alatt elbírálhatóak lennének a menedékkérelmek, úgy reagált: félnek, hogy ezzel az intézkedéssel az elutasító határozatok száma emelkedik meg.

Az ügyvivő arról is beszélt, hogy Békéscsabán a menedékkérők ellátás helyett elzárást kapnak. Véleménye szerint a rendvédelmi szervek hatékonyságát kellene növelni az illegális határátlépők menekültügyi őrizetbe vétele helyett.

Kitért arra is: a gazdasági menekült kifejezés "populistává vált", pedig az Európai Uniónak szolidaritást kellene tanúsítania az elesettekkel szemben, azokkal szemben is, akik a koszovói éhhalál elől menekülve hagyják hátra otthonukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.