A méltó megemlékezésért

2015 a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve

Hetven éve, 1944-45-ben megkezdték a Szovjetunióba kényszermunkára történő internálást.

2015.01.20 20:13MTI

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította 2015-öt a kormány a kedden a Magyar Közlönyben megjelent határozata szerint.

Az emlékévvé nyilvánítás a méltó megemlékezést szolgálja arra, hogy hetven éve, 1944-45-ben megkezdték a Szovjetunióba kényszermunkára történő internálást - olvasható a határozatban.

Emellett 2016. február 25-éig emlékbizottságoz hoznak létre, amely javaslatot tesz a kormánynak egyebek mellett az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések, rendezvények, ismeretterjesztő programok szervezésére, emléktáblák és emlékhelyek létrehozására, dokumentum-, ismeretterjesztő és játékfilm készítésére, kutatásokra.

A bizottság elnöke Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter lesz, állandó tagok az általa, valamint a belügyminiszter, az igazságügy-miniszter, a külügyminiszter és a honvédelmi miniszter által delegáltak. Emellett a bizottságban részt vesz a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Tudományos Akadémia, a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága, a Lénárd Ödön Közhasznú Alapítvány, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre, valamint a Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete egy-egy delegáltja. A kormány a bizottság állandó tagjának felkéri a XX. Század Intézet és a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját, valamint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.