Mérsékelt döntés

Áder nem kegyelmezett

Tavaly hárman kaptak egyéni kegyelmet, míg tavaly előtt egy tucatnyian.

2015.01.20 10:45MTI

Két éve tizenkét esetben, míg tavaly mindössze háromszor élt az egyéni kegyelem megadásának lehetőségével Áder János köztársasági elnök - írja a Magyar Hírlap keddi számában az Igazságügyi Minisztérium összesítése alapján.

A lap írása szerint két éve 988-an, míg 2014-ben 227-en fordultak az államfőhöz kegyelmi kérvénnyel.

Az újság megjegyzi, hogy a 2002. január 1. és 2014. szeptember 30. közötti adatokat tartalmazó statisztika szerint a beadványok száma hullámzó, 2008 óta évente nem éri el az ezret.

Az adatokból a Magyar Hírlap kiemelte, hogy legtöbben, 2007-ben, Sólyom Lászlóhoz folyamodtak ilyen kérvénnyel, de az 1378-ból csak 1,67 százalék, azaz 23 elítélt részesült kegyelemben, arányait tekintve 2010-ben jártak legrosszabbul a kérelmezők, ekkor a beadványozók kevesebb mint egy százaléka, öt személy kapott kegyelmet. A legtöbben 2004-ben, a néhai Mádl Ferenc regnálása alatt kaptak így felmentést, összesen 41-en.

Az összesítés szerint az elmúlt tizenkét évben 12 828-an kértek, közülük 258-an kaptak kegyelmet - írja a Magyar Hírlap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.