Budapesten az új nagykövet

Colleen Bell megérkezett

Megérkezett hétfőn délután állomáshelyére az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, Colleen Bradley Bell.

2015.01.19 17:01MTI
MTI/Illyés Tibor

A nagykövetet a kormány nevében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára fogadta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Colleen Bell - akinek nagyköveti kinevezését tavaly decemberben szavazta meg az amerikai szenátus - nem nyilatkozott a sajtónak.

MTI/Illyés Tibor

Magyar Levente rövid sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a legnagyobb nyitottsággal és szeretettel fogadja a nagykövetet, "a legnagyobb optimizmussal nézünk a közös munka elé".

Az államtitkár kifejtette: a kormány meggyőződése, hogy hamarosan sikerül olyan párbeszédet kialakítani az amerikai féllel, amely - a korábbi hónapoktól eltérően - előremutató, konstruktív irányba viszi a dialógust. Ennek az alapja szerinte "mindenképpen megvan, amennyiben a gazdasági és katonai együttműködésünk soha nem volt olyan kiváló és erős, mint ma".

MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / Kovács Márton

Magyar Levente úgy fogalmazott, hogy a nagykövet akkor érkezett Budapestre, amikor "Közép-Európa olyan időket él, mint évtizedek óta soha, rendkívül sok minden történik Magyarországon és a világban".

Azt mondta, Colleen Bell megérkezésével végre helyreállt az Egyesült Államok legmagasabb szintű diplomáciai képviselete Magyarországon, tekintve, hogy lassan két éve nagykövet nélkül működik a nagykövetség.

MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / Kovács Márton

A KKM sajtóosztálya úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy az amerikai diplomáciai képviselet vezetője szerdán adja át megbízólevelét a köztársasági elnöknek, Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtök este fogadja vacsorán.

A korábban egyebek mellett a Gazdagok és szépek című szappanopera producereként tevékenykedő Colleen Bradley Bell nagyköveti kinevezését a jelölt felkészültségével kapcsolatos kisebb botrányok után szavazta meg az amerikai szenátus. Bell nem karrierdiplomata, hanem úgynevezett politikai kinevezett. Azután nyerte el a nagyköveti posztot, hogy korábban jelentős pénzösszegeket adományozott, illetve gyűjtött Barack Obama elnök választási kampányára.

MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / Kovács Márton

Az előző budapesti amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis 2013 július végén távozott posztjáról, a külképviseletet 2013 augusztus óta ideiglenes ügyvivői minőségben M. André Goodfriend vezeti.

Colleen Bell a rendszerváltás utáni negyedik amerikai női nagykövet Budapesten. A 46 éves misszióvezető négy gyermek anyja. Férjével, a televíziós forgatókönyvíró és producer Bradley Bell-lel együtt eddig Los Angelesben élt.

MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / Kovács Márton

Colleen Bell 2014 januárjában az amerikai szenátus külügyi bizottságában tartott meghallgatáson arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nem könnyű, de szükséges párbeszédet fog folytatni Magyarországgal a demokráciáról.

Az amerikai nagykövetség hétfőn úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a nagykövet férjével és három gyerekével érkezett Budapestre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.