MKKE

MKKE: a középiskolások könyvesboltokban vegyék át tankönyveiket!

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szerint ésszerű lenne, ha a középiskolásoknak és a középfokú oktatásban részt vevő diákoknak könyvesboltokban kellene átvenniük a tankönyveket.

2015.01.16 16:10MTI
Fotó: archív

Erről az MKKE elnöksége pénteken közleményben tájékoztatott. Azt írták: a könyvszakma számára jelentős bevételkiesést okozott a tankönyvkiadás és a tankönyvellátás államosítása. Álláspontjuk szerint nyilvánvalónak tűnik, hogy két év tapasztalata alapján a kormányzat is időszerűnek látja a tankönyvforgalmazás ésszerűsítését. Az MKKE elnöksége - tekintettel a tanulók életkorára és az egyre szélesedő ingyenes tankönyvellátásra - "tudomásul veszi, hogy az általános iskolai tankönyvforgalmazás a központosított iskolai elosztás bázisán történik".

A közleményben kiemelték: "a magyar kultúra és oktatás színvonalának megőrzése és fejlesztése érdekében" azt tartanák ésszerűnek, ha a középiskolásoknak és a középfokú oktatásban részesülő diákoknak könyvesboltokban kellene átvenniük a tankönyveket.

Rossz üzenetként értékelték, hogy a 14-18 éves fiatalokat iskolakezdéskor "gyakorlatilag távol tartják" a könyvesboltoktól, ugyanis véleményük szerint a könyvesbolt a kulturált életformára, az olvasásra nevelés fontos színtere.

Hozzátették: a középiskolai tankönyvek sokfélesége nagyon nagy, "szinte megoldhatatlan" logisztikai feladatot jelent a központi tankönyvellátásban. Hangsúlyozták továbbá, hogy a tankönyvek könyvesbolti megvásárlásával egy időben lehetőség nyílna szótárak, térképek, kiegészítő könyvek, kötelező olvasmányok megvásárlására is.

A MKKE elnöksége és szakértői ezzel kapcsolatos álláspontjukat szívesen kifejtenék személyesen is az oktatási kormányzat illetékeseinek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.