Bármilyen fizetőeszköz is jó

Pénzért cserébe jár csak jó jegy az iskolában?

"Erzsébet-utalványt is hozhattok, boltba nekem is kell menni" - ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzottak el egy tanár szájából a szombathelyi Savaria Szakképző Iskola egyik óráján még decemberben.

2015.01.16 08:59ma.hu

Itt vagy okos valaki, vagy gazdag - ezt mondta egy szombathelyi szakképző iskola tanára, miközben a gyerekektől pénzt szedett be, cserébe pedig jó jegyeket adott. Az esetről rejtett kamerás felvétel készült, ami később az internetre is felkerült.

Az M1 Híradó szerint a tanár állítólag csak az osztálypénzt kérte el a diákoktól, aki pedig behozta, az például egy héttel később adhatta le a házi feladatát vagy kiváltotta az 1-est. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vizsgálatot indított az ügyben.

"Erzsébet-utalványt is hozhattok, boltba nekem is kell menni" - ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzottak el egy tanár szájából a szombathelyi Savaria Szakképző Iskola egyik óráján még decemberben.

Az internetre felkerült videó alapján úgy tűnik, hogy a tanár pénzt szed az órán a tanulóktól a jobb osztályzatért cserébe, a felvételt feltehetően egy diák készítette. Az egyik diák azt mondja, neki nincs elég pénze, ezért ő megelégszik a rossz jeggyel is. "Nekem sajnos nincs annyi pénzem, úgyhogy én csak kérni tudnék egy másik osztályból, úgyhogy nekem jó az egyes is" – hangzik el a felvételen.

Az érintett tanár az Átlátszó Oktatás blog megkeresésére azt mondta: tagadja, hogy a jobb jegyért fizetni lehetett volna, de azt ő elismerte, hogy némi előny járt annak, akinek volt pénze: aki fizetett, az később adhatta le például a házi feladatot. Hozzátette: a pénzt nem saját magának szedte, hanem osztálypénznek és a haladékkal csak motiválni akarta a diákokat, hogy írjanak házi feladatot.

"Igazából ezzel csak ösztönözni próbált minket, hogy az osztálypénzt minden bizonnyal be is hozzuk" - ezt már egy érintett diák mondta a Híradónak. Szerintük ebben semmi rossz nem volt.

A Híradó által megkérdezett ügyvéd szerint azonban a felvétel alapján vesztegetés történhetett, ezért pedig akár 8 év szabadságvesztés is járhat. "Az a tanár, aki működésével, tevékenységével kapcsolatban előnyt kér, az előnyt vagy annak ígéretét elfogadja, vesztegetést követ el. Súlyosabban büntetendő az a tanár, aki ezért a jogtalan előnyért kötelességét megszegi" – nyilatkozta Fridman Róbert ügyvéd.

Csütörtökön a Híradó többször is kereste az iskola igazgatóját, aki nem nyilatkozott. Az MTI kérdésére korábban azt válaszolta: nem értenek egyet semmilyen olyan eljárással, amely jogszabálysértő lehet. A "félreérthető gyakorlatot" már decemberben megszüntették.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vizsgálatot indított az ügyben, a részletekről csak annak lezárulta után tájékoztatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.