Elköltöztek

A Magosz elnök szerint Kecskeméten átérezheti az államtitkárság a vidéket

Jakab István szerint helyes döntés volt a vidékfejlesztési államtitkárság Kecskemétre való költöztetése.

2015.01.13 14:11MTI

Helyes döntés volt, hogy az agrár-vidékfejlesztési államtitkárság vidékre, az ország egyik legfejlettebb vidéki gazdaságával rendelkező megyéjének központjába, Kecskemétre költözött - mondta Jakab István (Fidesz) az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke az MTI-nek.

A Magosz elnök azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy a Miniszterelnökség államtitkársága, a korábbi terveknek megfelelően, január 5-én Kecskemétre költözött.

Kifejtette, a vidék felemelkedéséért legtöbbet a vidéki emberek tehetnek.

A Magosz elnöke hangsúlyozta: "átérezni a vidéki létet, azonosulni a vidéki helyzettel, az esetlegeses problémákat megérteni igazán csak azok képesek, akik testközelben mindezt tapasztalják és naponta megélik".

Hozzátette, a vidékre vonatkozó, az ottani életre nagy hatást gyakorló döntéseket nem felülről - a fővárosból - kell meghozni, a vidéki emberek sorsának alakítását, a vidéki életminőség javítását befolyásoló elhatározásokat az emberekkel együtt, vidéken kell kialakítani.

Emlékezetett arra, hogy a vidék sorsán változtatni, azt javítani csak olyan vezetők képesek, akik maguk is vidéki kötődésűek. Ezért fontos, hogy az államtitkárságot Kis Miklós Zsolt személyében olyan vezető irányítja, aki végigjárta a ranglétrát, maga is gazdálkodó, volt a Magosz ifjúsági tagozatának vezetője, majd tevékenykedett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnökeként és ezt követően kapott megbízást az államtitkárság vezetésére - mondta.

Hozzátette: az államtitkárság már elvégezte azt a munkát, ami a források felhasználásához szükséges volt. A vidékfejlesztés gerincét jelentő tevékenység alapját így létrehozták, és most már "csak a kitűzött feladatok megvalósítása van hátra".

Elmondta, az államtitkárság az elkövetkező években - a mostani uniós költségvetési ciklus végéig - a rendelkezésre álló mintegy 1200 milliárd forintos uniós forrás felhasználásával olyan projektekhez ad majd támogatást, amelyek a vidéki életminőséget javítják, és munkahelyeket teremtenek, tartanak meg a vidéki emberek számára. Így főként azok a programok, beruházások, vállalkozások kaphatnak majd pénzügyi segítséget elképzeléseik megvalósításához, amelyek a helyben megtermelt alapanyagból jelentős hozzáadott-értékkel állítanak elő bel- és külföldön is eladható árut, szolgáltatást. Például prémium minőségű élelmiszertermékeket visznek piacra.

Ebben a folyamatban kiemelt szerepet kapnak a vidéki kis- és közepes vállalkozások is - mondta Jakab István.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.