86 éves volt

Az Emmi is saját halottjának tekinti Hankiss Elemért

Az Emmi a 86 éves korában, súlyos betegség után elhunyt Hankiss Elemért a magyar közélet egyik legsokoldalúbb, filozófiai alapozottságú gondolkodójának nevezte.

2015.01.12 19:54MTI

A családdal egyetértésben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is saját halottjának tekinti Hankiss Elemért - közölte a tárca hétfő este az MTI-vel. Napközben a Főpolgármesteri Hivatal szintén közleményben tudatta, hogy a fővárosi önkormányzat saját halottjának tekinti a szombaton elhunyt szociológus-irodalomtörténészt, Budapest díszpolgárát.

Az Emmi a 86 éves korában, súlyos betegség után elhunyt Hankiss Elemért a magyar közélet egyik legsokoldalúbb, filozófiai alapozottságú gondolkodójának nevezte a közleményben.

"Hankiss Elemér mindig közössége, Magyarország viszonyrendszerében élte meg a gondolkodás szabadságát" - írták. Ez a cselekvő szabadság motiválta akkor is, amikor egyik elindítója lett a Találjuk ki Magyarországot, valamint a Találjuk ki Közép-Európát kezdeményezésnek, és egyik alapító tagja a Szeretem Magyarországot Klubnak - tették hozzá.

A minisztérium utalt arra is, hogy Hankiss Elemért az elmúlt években főleg a filozófiai antropológia érdekelte, az emberi létezés koordinátáit kutatta, és bár tudta, hogy az emberlét vonalait társadalmi szerveződések jelölik ki, abban is biztos volt, hogy ennek a rendszernek a mértani középpontjában a szabad akarattal rendelkező ember áll.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma osztozik a család gyászában - olvasható a tárca közleményében.

Hankiss Elemér rövid, súlyos betegség után, 86 éves korában szombat délután hunyt el. Munkásságáért több elismerést is kapott: 1987-ben Az év könyve-jutalom díjat kapta, 1994-ben az objektív tájékoztatás érdekében kifejtett példamutató tevékenységük elismeréseként Gombár Csabával, a Magyar Rádió korábbi elnökével együtt átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést, 2006-ban Budapest díszpolgára lett és Széchenyi-díjat kapott. 2007-ben a Prima Primissima Díj egyik kitüntetettje volt, 2008-ban Hazám-, 2012-ben Bibó-díjjal ismerték el. Hankiss Elemér 1990 és 1993 között a Magyar Televízió elnökeként aktívan részt vett a magyar közéletben.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.