Egyelőre

Veszprémi választás: kevesen akarnak a külképviseleteken szavazni februárban

Egyelőre kevesen akarnak külföldön szavazni a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési választáson.

2015.01.09 13:40MTI

Azok a választópolgárok, akik az időközi országgyűlési választás napján nem tartózkodnak az országban, Magyarország 96 külképviseletének (nagykövetségének és konzulátusának) valamelyikén is leadhatják a szavazatukat. Ehhez azonban február 14-én 16 óráig fel kell vetetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint eddig négyen vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe: egy-egy választópolgár szavazna New Yorkban és Szingapúrban, kettő pedig Londonban. Tavaly áprilisban a választókerületből 258-an jelezték, hogy külképviseleten akarnak voksolni.

A külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmet személyesen vagy levélben a helyi választási irodákban lehet benyújtani, valamint a www.valasztas.hu honlapon vagy - ügyfélkapus regisztráció esetén - a www.magyarorszag.hu honlapon.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-i hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

A Nemzeti Választási Bizottság eddig 16 pártot vett nyilvántartásba a választásra: indulna a voksoláson a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, a Magyar Munkáspárt, a Magyar Szocialista Párt, az Elégedetlenek Pártja, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Zöldek Pártja, a Lehet Más a Politika, az Összefogás Párt, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyarországi Cigányok Fóruma - Összefogás Magyarországért Párt, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, az Aquila Párt, a Lokálpatrióta Párt, a Magyar Liberális Párt és A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt. A függetlenként indulóknak nem kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

A jelölteket január 19-én 16 óráig lehet bejelenteni az összegyűjtött ajánlások leadásával az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.