Tömegközlekedés-beruházás

Több százmillió forintos fejlesztés valósult meg a Kapos Volánnál

Az évi több mint 17 millió utast szállító cég autóbuszjáratain és autóbusz-állomásain korszerűsíti az utastájékoztatást és korszerű forgalomirányítási rendszert vezet be.

2015.01.01 03:30MTI

Főként az utastájékoztatást és forgalomirányítást érintő, 745 millió forintos fejlesztés zárult le a Kapos Volán Zrt.-nél, amelynek eredményeit az utazóközönség jövő év elejétől fogja érzékelni - közölte a cég MTI-vel kedden.

A Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. leánytársasága, a Kapos Volán Zrt. öt éve döntött arról, hogy évi több mint 17 millió utast szállító autóbuszjáratain és autóbusz-állomásain korszerűsíti az utastájékoztatást és korszerű forgalomirányítási rendszert vezet be. A tervek megvalósítására 2010-ben nyert a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében kiírt "A közösségi közlekedés színvonalának javítását célzó infrastrukturális beruházások támogatása" pályázaton 633 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást, amely a költségek 85 százalékát fedezte.

A projekt keretében a Kapos Volán autóbuszaira korszerű első- és oldal kijelző táblákat, beltéri hangos utastájékoztatási rendszert telepítettek, a társaság pályaudvarain és Kadarkút központi megállóhelyén elektronikus információs táblákat helyeztek el, melyek közül néhány napelemes energiaforrással működik. A fejlesztés az utastájékoztatási- és forgalomirányítási rendszer szoftverfejlesztésének költségeit is tartalmazta.

Az új informatikai rendszer a társaság 230 autóbuszát műhold alapú helymeghatározással (GPS-sel) követi, és összeveti a helyzetüket a hivatalos menetrendben meghatározottakkal. Képes rögzíteni az autóbusz mozgásának és működésének paramétereit (például sebességét, az ajtók nyitottsági állapotát, stb.). A rendszer GPRS alapú adatkapcsolaton keresztül juttatja el az információkat a központba, ahonnan az autóbuszvezetők kapják a forgalomirányító diszpécserek utasításait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.