Megszavazták

Így osztották le a fideszes településeknek a sok-sok milliárdot

Természetesen, nem pártpolitikai színezet alapján döntöttek a támogatások odaítéléséről.

2014.12.30 18:59MTI

Miskolc egymilliárd forint többletforrást kap

Miskolc önkormányzata egymilliárd forint kormányzati többletforrást kap feladatainak biztonságos finanszírozására - közölte a város polgármestere kedden az MTI-vel.

Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy az összeget a Miskolctapolcán megvalósuló turisztikai fejlesztés finanszírozására fordítják. Utalt arra, hogy a város komplex fürdőfejlesztést valósít meg Miskolctapolcán. A kormány már támogatta az elképzelést, a strand beruházásához korábban csaknem egymilliárd forintot adott.

Most megérkezik a második milliárd is - mondta Kriza Ákos, felidézve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a tavaszi választási kampányban ígérte meg a miskolciaknak, hogy az állam támogatja a diósgyőri stadion megújítását és a tapolcai turisztikai fejlesztést.

Kitért arra is, hogy a jövő évi országos költségvetésben szerepel az az 500 millió forint is, amellyel befejezhető a miskolctapolcai strandberuházás első üteme. Mint mondta, az első ütem csaknem hatvan embernek ad munkát, és a teljes fejlesztés után a strand több mint száz embert foglalkoztat.

Hétszázmillió forintos kormányzati támogatást kapott Szekszárd

Hétszázmillió forintos kormányzati támogatást kapott decemberben a szekszárdi önkormányzat, a pénzt a városi feladatok finanszírozására fordítják - közölte a tolnai megyeszékhely polgármestere kedden az MTI-vel.

Ács Rezső (Fidesz-KDNP) elmondta: 2013-ban a város önkormányzata átvállalta a Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. 900 millió forintos hitelét annak érdekében, hogy a kft. működőképességét fenntartsák.

A 700 millió forint ennek a hitelnek a kiváltását jelenti. A támogatásnak köszönhetően felszabadultak olyan források, amelyeket városüzemeltetésre, fejlesztési pályázatok önerejére fordítottak - mondta.

A szekszárdi önkormányzat 2014-ben 2,8 kilométernyi járdát, 1,5 kilométernyi utat épített, bővítette az alsóvárosi temetőt, korszerűsítette a közvilágítást és befejezte a városközpont rehabilitációját - tette hozzá.

Zalaegerszeg és Nagykanizsa 1,3 milliárd forint támogatást kapott a kormánytól

A fejlesztési és a működési kiadások biztosítására Zalaegerszeg 800 millió forint, Nagykanizsa pedig 500 millió forint támogatást kapott a kormánytól, a következő években pedig mintegy 400 millió forint támogatásban részesül Lenti önkormányzata - jelentette be Vigh László (Fidesz) országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.

Hozzátette: a kiegészítő támogatást a gazdasági növekedés 3,3-3,4 százalékos növekedése tette lehetővé. Emlékeztetett arra is, hogy a zalai megyeszékhely az elmúlt évek rentábilis gazdálkodásának köszönhetően 2012-ben 800 millió forint, 2013-ban pedig 1,3 milliárd forint támogatásban részesült.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) kiemelte: a kormány nagyra értékeli, hogy Zalaegerszeg mindig is jól gazdálkodott, a városnak soha nem volt működési hitele és az elmúlt évben sem került sor adósságkonszolidációra. A kormányzat segíti Zalaegerszeg helyzetének stabilitását, de "nem lehet örökké attól függeni", hogy mikor és mekkora támogatást tudnak biztosítani, ezért hosszútávon kell stabilizálni a város költségvetését. Azt is el kell érni, hogy gazdaságfejlesztéssel és a bevételek növelésével a zalai megyeszékhely saját lábra álljon - hangsúlyozta Balaicz Zoltán.

Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere (Fidesz-KDNP) a MTI kérdésére elmondta: a kormányzattól kapott 500 millió forint támogatás nagyban segíti az önkormányzati feladatok, a működési költségek biztonságos finanszírozását, a támogatás egy részét pedig fejlesztésekre fordítják.

Szombathely 8,7 milliárd forint kormányzati támogatást kap

Három fejlesztési területre 8,7 milliárd forint kormányzati támogatást kap Szombathely - jelentette be kedden sajtótájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter, a város országgyűlési képviselője.

A város fedett uszodájának fejlesztésére 2,2 milliárd forintot fordítanak. Hende Csaba elmondta, hogy a látványtervek már elkészültek, az uszoda szaunavilággal egészül ki, a vízilabdasport fellendítése érdekében külön medencét kapnak a pólósok. Gazdaságfejlesztésre 1,47 milliárd forintot költhet a támogatásból a város, ezt a pénzt a tíz éve felszámolás alatt álló Styl Ruhagyár megmentésére, az ott dolgozó hatszáz ember munkahelyének megtartására fordítják.

A Szent Márton-terv beruházásaira ötmilliárd forintot kap a város. 2016-ban Szent Márton születésének 1700. évfordulóját ünnepli Szombathely, a rendezvények kiemelkedő pontja lehet Ferenc pápa látogatása - mondta Hende Csaba.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere arról beszélt, hogy a fejlesztések a székesegyházat és környékét, a püspöki palotát, a Smidt Múzeumot és körzetét, a Szent Márton-templomot és környékét, a Savaria Múzeumot, valamint a Szent Márton utat érintik. Hozzátette: az utóbbi beruházással új centruma alakulhat ki a városnak.

Több mint 730 millió forinttal támogat a kormányzat négy Veszprém megyei települést

Több mint 730 millió forint kormányzati támogatáshoz jut Várpalota, Ősi, Alsóörs és Litér település önkormányzata - közölte a Veszprém megyei 2-es választókerület fideszes országgyűlési képviselője kedden az MTI-vel.

Kontrát Károly elmondta, a választókerületből négy település részesült a rendkívüli támogatásban. Várpalota 300 millió, Ősi 200 millió, Alsóörs 150 millió, Litér pedig 82 millió forintot kapott az önkormányzatok feladatainak biztonságos finanszírozása érdekében.

Talabér Márta (Fidesz-KDNP), Várpalota polgármestere az MTI kérdésére azt mondta: a városnak megítélt 300 millió forintos támogatást elsősorban a Kismező és Loncsos városrészek felszíni csapadékvíz-elvezetési problémáinak megoldására kívánják felhasználni.

A többletforrásból Ősiben a tornacsarnok felújítását, Litéren infrastrukturális fejlesztéseket - járdaépítést és a fogorvosi rendelő felújítását -, Alsóörsön pedig turisztikai célú beruházásokat kívánnak elvégezni.

Hétszázmillió forint kormányzati támogatást kapott Sopron

Hétszázmillió forint kormányzati támogatást kapott Sopron, a pénzt a jövő évi fejlesztésekre, illetve az önkormányzat feladatainak ellátására fordítják - jelentette be a város polgármestere kedden sajtótájékoztatón.

Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy 2015 a nagyberuházások éve lesz a városban, mert elkészül a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, a Várkerület, az Erzsébet-kert, szociális lakások épülnek, emellett fejlesztik az MKB Arénát és a városi stadiont is.

A polgármester kitért arra, hogy a kormány 2010-ben a várostól 16,5 milliárd forint adósságot vállalt át, amelyet "döntően a szocialisták hagytak hátra", emellett tavaly is hétszázmillió forinttal támogatta Sopront. Abból az összegből utakat, járdákat újítottak fel és a közvilágítási rendszer egyes részeit fejlesztették.

Kaposvár 400 millió forintot kapott a kormánytól

Kaposvár 400 millió forintot kért és kapott a kormánytól, amely partnerként tekint a településekre, önkormányzatokra - jelentette be a város polgármestere keddi kaposvári sajtótájékoztatóján.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint az összeget négy fontos cél elérésére fordítja a somogyi megyeszékhely.

Részben az önkormányzati tulajdonban lévő tömegközlekedési cég hiányát enyhítik a pénzzel, hogy ne kelljen a járatszámot csökkenteni, és továbbra is a jelenlegi áron lehessen jegyeket, bérleteket vásárolni.

Az összeg egy részét uniós pályázatok előkészítésére fordítják. Egyebek közt ennek keretén belül készíti el a város a terveit a Csokonai-fogadó 1,6 milliárd forintos felújításáról.

Jut pénz a kamerák számának megduplázására is a következő év első feléig. Kaposváron eddig 80 kamerát szereltek fel 90 millió forint értékben.

Végül a már elindult gyógynövényprogramját kívánja bővíteni a város, ahhoz válogató, szárító berendezésekre van szükség. Kaposvár tervezi beindítani szociális szövetkezeti formában a zöldségtermesztést is.

"A célunk közös a kormánnyal: mindenki dolgozhasson az évtized végére, aki munkával szeretné biztosítani önmaga és családja megélhetését" - fogalmazott Szita Károly.

És még nincs vége...


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.